Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο κόστισε η ζωή του Ηλιάκη

Μόνο 23 μήνες φυλακή. Και αυτή με αναστολή. 

Τόσο κόστισε για τα ελληνικά δικαστήρια η ζωή του ήρωα πιλότου Κώστα Ηλιάκη που έπεσε από δολοφονικό χτύπημα Τούρκων στο Αιγαίο πριν 4 χρόνια.

Η δίκη που έγινε στην Αθήνα με κατηγορούμενο - και φυσικά απόντα – τον Τούρκο πιλότο που έριξε τον Ηλιάκη, με υποτυπώδη παρουσία του αρχηγείου αεροπορίας σα μάρτυρα κατηγορίας, κατέληξε στην εξής πρωτοφανή απόφαση: «ο θάνατος του Ηλιάκη ήταν αποτέλεσμα αεροπορικού δυστυχήματος λόγω απειρίας του Τούρκου πιλότου που έπεσε πάνω στο αεροπλάνο του Ηλιάκη.

Δηλαδή το ελληνικό δικαστήριο δέχθηκε ότι ο Τούρκος ήταν… ατζαμής συγκρούστηκε με το αεροπλάνο του Ηλιάκη και δεν υπήρξε επιθετική ενέργεια από πλευράς του.

Το ίδιο αναφέρεται και στον ανδριάντα του Ηλιάκη που στήθηκε με πρωτοβουλία της πολεμικής αεροπορίας στα Χανιά, στον οποίο έχει αναγραφεί η φράση «Έπεσε στο καθήκον».

Ο αδερφός του ήρωα πιλότου, κ. Φίλιππας Ηλιάκης πήγε αμέσως και συμπλήρωσε από κάτω την φράση: «χτυπημένος από τούρκικο F-16». Κάποιοι άγνωστοι έσπευσαν να διαγράψουν τη φράση του Φίλιππα Ηλιάκη, ο οποίος όμως την ξαναέγραψε και παραμένει και σήμερα στον ανδριάντα του αδερφού του.

Χθες ο κ. Φίλιππας Ηλιάκης μας έστειλε ένα email τονίζοντας ότι ο ίδιος από την αρχή του τραγικού αυτού επεισοδίου μιλούσε για δολοφονικό χτύπημα στον αδερφό του Κώστα – γεγονός που επιβεβαιώνεται σήμερα, 4 χρόνια μετά, από την κατάθεση του Τούρκου πιλότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: