Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μερσίνα: Οι Κούρδοι την θεωρούν δική τους!


Μία είδηση που μας έρχεται από την Τουρκία, και ποίο συγκεκριμένα από την παραλιακή πόλη της Μερσίνας, επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο την αποκάλυψη του τρέχοντος τεύχους  της ΣΙ&Γ («Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ:

Στόχος η έξοδος στη Μεσόγειο, μέσω… Μερσίνας!») αναφορικά με την κουρδική «προώθηση» προς… δυσμάς και την δυνητική «έξοδο» των Κούρδων στην θάλασσα μέσω του λιμένα της Μερσίνας!

Η είδηση και η ανάλυση του πάντα έγκυρου, ειδικά για θέματα Τουρκίας και Κούρδων, infognomonpolitics έχει ως εξής:

«Το ζήτημα του κουρδικού υπερπληθυσμού στους νομούς της Μερσίνας και των Αδάνων απασχολεί σοβαρά την Άγκυρα, αφού οι Κούρδοι σχεδιάζουν μεσοπρόθεσμα να διεκδικήσουν τις περιοχές αυτές, για να αποκτήσουν μόνιμη πρόσβαση στη θάλασσα, στοιχείο απαραίτητο για την επιβίωση και τη διαιώνιση του Κουρδιστάν.

Μόλις χθες στη Μερσίνα συνέβη ένα γεγονός, που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Το γεγονός συνέβη σε ένα νυχτερινό κέντρο, το Jasmin, που λειτουργεί στη Λεωφόρο Adnan Menderes, της Μερσίνας.

Τρεις Κούρδοι μπήκαν στο νυχτερινό κέντρο στις 01:00 της 16ης Δεκεβρίου 2010, μιλώντας μεταξύ τους Κουρδικά. Στη συνέχεια, αφού παρήγγειλαν ποτά, παρακολούθησαν το μουσικό πρόγραμμα του μαγαζιού. Σε κάποια στιγμή, ζήτησαν από τον 38χρονο τραγουδιστή, Sarp Öztürk, να τους πει κουρδικά τραγούδια. 

Ο τραγουδιστής τους ειπε ότι δεν γνωρίζει κουρδικά και συνέχισε το πρόγραμμα με τουρκικά τραγούδια. Οι τρεις Κούρδοι φίλοι παρεξηγήθηκαν με την ορχήστρα και τη διεύθυνση του καταστήματος και μετά από ένα σύντομο διαπληκτισμό, έφυγαν από το κέντρο.

Μετά από μια ώρα, όμως, επέστρεψαν και ξεπλήρωσαν την ...προσβολή που τους έγινε, με τα όπλα. Επιτέθηκαν με πιστόλι εναντίον της ορχήστρας και σκότωσαν τον τραγουδιστή, ενώ τραυμάτισαν τον 37χρονο κιθαρίστα, Göktay Okçu , και το γκαρσόνι, Ramazan Koç. 

Οι τρεις Κούρδοι φίλοι καταζητούνται από τις τουρκικές αρχές και μέχρι στιγμής διαφεύγουν της σύλληψης.

Το γεγονός προβληματίζει τις αρχές ασφαλείας και τις πολιτικές αρχές της Μερσίνας, αλλά και την ίδια την Άγκυρα, αφού τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα φυλετικό και πολιτιστικό χάσμα μεταξύ Κούρδων και Τούρκων σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη και τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας περιοχή, όπου καταλήγουν οι αγωγοί Μπακού-Τζεϋχάν και Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ και η οποία περιοχή, σύμφωνα με τα σχέδια των Κούρδων, πρόκειται να αποτελέσει τη διέξοδο του Κουρδιστάν στη θάλασσα. 

Να σημειωθεί για άλλη μια φορά ότι η Μερσίνα είναι το βασικό λιμάνι της περιοχής, από το οποίο έγινε και η απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο, το 1974.»

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να συμπληρώσουμε πως η Μερσίνα βρίσκεται στο «στόχαστρο» διαφόρων… δρώντων και «παραγόντων»:

Για την ώρα αρκεί να σημειώσουμε πως o πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί με ρωσική βοήθεια βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μερσίνας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά του σε σχέση με την κουρδική δραστηριότητα.

To defence-point.gr θα ήθελε οι αναγνώστες του να σημειώσουν πως η περιοχή της Μερσίνας μπορεί να… ακουστεί και για άλλους λόγους πέραν των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. 

Το ζήτημα της περιοχής αυτής είναι ευρύτερο και ίσως να επηρεάσει τις ισορροπίες σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: