Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Τους έφερε... τούμπα η Κυβέρνηση




ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Η υποτιθέμενη αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης σχετικά με το αρχικό κείμενο που αφορά την κάρτα του πολίτη φάνηκε να αιφνιδιάζει πολλούς Ιεράρχες, ανάμεσά τους και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. 

«Αλλα μας έλεγαν οι κυβερνητικοί απεσταλμένοι και άλλα διαβάζουμε στο κείμενο για τη δημόσια διαβούλευση», αναφέρει χαρακτηριστικά γηραιός Βορειοελλαδίτης Μητροπολίτης. 

Πράγματι, σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον εκπρόσωπο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο ακούσαμε ΤΗΝ ΑΠΟΡΊΑ του Σεβασμιωτάτου για τις...αλλαγές στο κείμενο διαλόγου, το οποίο βρίσκεται ανηρτημένο στο διαδικτυακό χώρο του υπουργείου Εσωτερικών.


«Είχαμε μείνει με τις διαβεβαιώσεις που  είχαν δοθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου κατά τη συνάντησή τους με τη διευρυμένη Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου υπό την προεδρία του Ηλείας Γερμανού, όπου μας αποσαφηνίστηκε πως η κάρτα του πολίτη είναι ουσιαστικά μια νέα ταυτότητα τα προσωπικά δεδομένα της οποίας δεν θα μπορούν ούτε να αναπαραχθούν ούτε να παραχαραχθούν», μας είπε με μια δόση πικρίας ο κ.Δωρόθεος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Σύνοδος-εκτός απροόπτου- θα πάρει θέση απέναντι στη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση  εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε με έμφαση πως «κανένα επίσημο κείμενο προς διαβούλευση δεν έχει έρθει ΜΈΧΡΙ ΤΩΡΑ στα χέρια των μελών της ΔΙΣ».

Πλέον, η ΔΙΣ και ο Αρχιεπίσκοπος έχουν μια τελευταία ευκαιρία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ζητήσουν να ριχθεί άπλετο φως στην «γκρίζα» υπόθεση, να διασφαλίσουν την προστασία της «ιδιωτικότητας» του πολίτη και να μην αποτελέσουν τον «εκκλησιαστικό Νενέκο» του κυβερνητικού ιερατείου.

Στη διευρημένη Επιτροπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης πήραν μέρος ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ως μέλος της Επιτροπής Νομοκανονικών Υποθέσεων, οι οποίοι ξαφνιάστηκαν με τη σειρά τους από τη προσθήκη νέων παραμέτρων που αφορούν στη χρήση της περιβόητης κάρτας.

«Ουσιαστικά αρχίζουν να διαφαίνονται οι προθέσεις των κυβερνώντων για την μετατροπή της κάρτας σε ένα πολυεργαλείο που θα κυριαρχεί ή θα καταδυναστεύει την ανθρώπινη καθημερινότητα», μας εξηγεί ιερομόναχος, πρώην καψοκαλυβίτης, ο οποίος αναρωτιέται για τη...σιωπή των περισσοτέρων μονών του Αγίου Όρους.

«Τι εννοείς πολυεργαλείο παπούλη; Πολυεργαλείο είναι και ο ελβετικός σουγιάς;», τον ρωτήσαμε. «Παιδί μου, όπως ο σουγιάς μπορεί να χρησιμεύσει επ’ωφελεία του ανθρώπου, όπως μπορεί και να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, έτσι και το πολυεργαλείο μπορεί να εγκλωβίσει την συνειδητότητα του πιστού και να τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ελεύθερη βούλησή του, άρα την ελευθερία του αποφασίζειν», μας απάντησε με νόημα ο γέροντας.


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας
karta_1 
Η τακτική «ήξεις-αφήξεις» του κυβερνητικού στρατοπέδου μπορεί να αιφνιδίασε πολλούς εκκλησιαστικούς άντρες, όχι όμως τους αγωνιζόμενους σε τούτο το μετερίζι. 

Χωρίς να δαιμονοποιούμε είχαμε από την αρχή εκφράσει τις επιφυλάξεις μας και ως προς τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας, τα οποία οι κυβερνώντες απέφευγαν να διευκρινίσουν. 

Αντί να προτιμήσουν κατανοητές  κουβέντες για το περιεχόμενο της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας επέλεξαν νεφελώδη κείμενα που περισσότερο συσκοτίζουν παρά μας καθησυχάζουν για την χρηστικότητα της κάρτας του πολίτη.

Ποιά, όμως, είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά της; 
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κάρτα Πολίτη θα έχει τη μορφή και τις διαστάσεις καρτών που χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινότητά μας, όπως η κάρτα ανάληψης μετρητών, ενώ στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του. 

Παράλληλα, θα φέρει πλινθίο, μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων ενώ σε καμία φάση της προετοιμασίας δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε  ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) και για αυτό το λόγο δεν θα περιλαμβάνεται.

Η Κάρτα Πολίτη θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, αναφέρει η ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση ή ιδιωτικούς φορείς. 

Για το σκοπό αυτό, οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της, θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας, ενώ, μόλις οριστικοποιηθούν, θα τεθούν σε διαβούλευση μαζί με το προσχέδιο νόμου για την Κάρτα Πολίτη.

Ωστόσο, εντέχνως δε γίνεται καμιά αναφορά στο εάν θα περιέχει ή θα φέρει μαγνητική ταινία ή ακόμη και μικροτσίπ. Επίσης, δε γίνεται λόγος για τη χρησιμοποίηση ή όχι της συγκεκριμένης κάρτας ως μέσου οικονομικών συναλλαγών  ΑΛΛΑ και για τη φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της.

Αυτό, άλλωστε, προβληματίζει χιλιάδες κληρικούς και πιστούς που επισημαίνουν το οξύμωρο του γεγονότος. Δηλαδή οι κυβερνώντες  ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα της  πλαστογραφίας που λαμβάνει χώρα σήμερα με την κλοπή της ταυτότητας,  παρ’όλα αυτά επιθυμούν να συγκεντρώσουν περισσότερα προσωπικά στοιχεία σε μια κάρτα, ώστε να ανοίξουν περισσότερες πόρτες σε κλέφτες και απατεώνες διευκολύνοντας έτσι το «έργο» τους.

«Εάν πράγματι «κόπτονται» οι κυβερνώντες τόσο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων μας, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής μας, γιατί  η συγκέντρωση τόσων δεδομένων σε μια κάρτα, καθώς ο καθενας που έχει πρόσβαση σε αυτήν αποκτά άμεσα εικόνα για τον συναλλασσόμενο και όχι μόνο;

Εάν αυτό δε συνιστά ηλεκτρονικό φακέλλωμα τι άλλο θα μπορούσε να είναι;», φωνάζουν και διαμαρτύρονται ιερείς και λαός απαιτώντας από τους Συνοδικούς Ιεράρχες να επανακαθορίσουν τη φύση του ζητήματος  συμπεριφερόμενοι ως λειτουργοί των Θείων και πανανθρώπινων αξιών,  της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ  και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μια έκκληση που θα πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση και δυναμισμό η Διοικούσα Εκκλησία, αλλιώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ενδοτισμό και να πέσει στην...κατακραυγή του χριστεπώνυμου πληρώματος. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ: «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ, ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ».
Ζαχαρίας Γεωργούσης
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: