Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και… το απολαμβάνουμε


Σοφία Βούλτεψη
Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο πρωθυπουργούς διαφημίζει πλέον και από το βήμα της Βουλής τις δραματικές αλλαγές στα εργασιακά. 

Χθες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, υποστήριξε ότι «με το νέο πλαίσιο ούτε καταργούνται, ούτε αναιρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ούτε μειώνονται γενικευμένα οι μισθοί», αλλά «δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει μία από κοινού διευθέτηση εργαζομένου εργοδότη στο δίλημμα απόλυση ή συγκράτηση μισθών».

Με τον τρόπο αυτό, όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην χώρα εμφανίζονται ως προσπάθεια να διασωθούν θέσεις εργασίας, διαφορετικά, οι επιχειρήσει θα πιέζονταν να απολύσουν εργαζομένους ή να κλείσουν.

Με λίγα λόγια, το επιχείρημα είναι το παλιό, γνωστό και σκαμπρόζικο: «Αφού δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, ας το απολαύσουμε»!

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας», συνέχισε, «μία αντιπαραγωγική οικονομία, που δεν παράγει νέες θέσεις εργασίας, μια αποδυναμωμένη παραγωγική βάση, που αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα να τη, αντιστρέψουμε, η ύφεση θα μας τραβήξει πιο βαθιά κι αυτό είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να τη λέμε στο λαό».

Είναι, βέβαια, η αλήθεια που όχι μόνο δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ειπωθεί στον λαό, αλλά αντίθετα είχε καταβληθεί κάθε προσπάθεια να εμποτιστεί ο λαός με μια αντιπαραγωγική νοοτροπία που τώρα πρέπει να ξεριζωθεί βίαια, μαζί με σειρά εργασιακών κατακτήσεων.

Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε μια παρατήρηση που εξόργισε την γ.γ. του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις απολύσεις και μειώσεις στις επιχειρήσεις Τύπου του ΚΚΕ.

«Με μικροπρέπεια μιλήσατε απέναντι στο ΚΚΕ, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ήταν η απάντηση της κ. Παπαρήγα. Και συνέχισε:  «Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πραγματοποίησε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση: «Είστε μία κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων . Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην δυσαρεστήσετε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνη για το γεγονός ότι ήλθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε για άλλη μια φορά – αποσιωπώντας επίσης για άλλη μια φορά τις προηγούμενες επιτηρήσεις – πως δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που οδήγησε δύο φορές την χώρα σε επιτήρηση, αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η χώρα τέθηκε (επίσημα, διότι ανεπίσημα είχε τεθεί από το 1997) για πρώτη φορά σε επιτήρηση το 2004, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Και ξανατέθηκε τώρα, εξαιτίας της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του Πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ συναντήσεις θα γίνουν και μεταξύ των υπουργών και των αρμοδίων τομεαρχών των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε για  «αλλαγές στο πόδι και θυσίες χωρίς αντίκρισμα». Και υπογράμμισε:  «Η σημερινή μας συνεδρίαση διεξάγεται κάτω από μια βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, ανάκαμψη και ελπίδα και όχι θυσίες χωρίς προοπτική.
 «Με τη συμπλήρωση μόλις ενός μηνός από τις πρόσφατες Περιφερειακές Εκλογές, οι μάσκες έπεσαν», σχολίασε ο Γιάννης Δημαράς και συμπλήρωσε: «Ακόμη μια φορά, χωρίς την παραμικρή αιδώ, οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν ψεύτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις τους, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσουν σε νέα μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων, τα ανακοινώνουν και τα προωθούν έτσι ξεδιάντροπα, ανερυθρίαστα και στυγνά».

Την αντίθεσή της με τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα κατέθεσε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας:  «Το δίλημμα που έχει τεθεί για περικοπές ή απολύσεις θα έπρεπε να είχε τεθεί από καιρό διαφορετικά: Στήριξη των επιχειρήσεων ή απολύσεις. Και η στήριξη θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με μείωση της φορολογίας, σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα εγκαινιαστούν την προσεχή Τρίτη, με την ανακοινωθείσα συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: