Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

H Τουρκία ανθεί ενώ εμείς μαραζώνουμε…



Με ρυθμό ανάπτυξης 5.5% «κάλπασε» η Τουρκική οικονομία το περασμένο τρίμηνο, αποδεικνύοντας ότι η γειτονική χώρα γνωρίζει πραγματική άνθηση, η οποία με τη σειρά της τη βοηθά να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια και ταυτόχρονα να αναβαθμίζεται διαρκώς η πιστοληπτική της ικανότητα.

Σύμφωνα με την Τουρκική στατιστική υπηρεσία, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1.1% περισσότερο σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ το ίδιο αυτό τρίμηνο του 2010 ήταν το έκτο συναπτό κατά το οποίο η Τουρκία παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης με θετικό πρόσημο.

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού της Τουρκίας φαίνεται πως την βοηθούν να ενδυναμώνει την εσωτερική ζήτηση και ταυτόχρονα να προσελκύει ξένους επενδυτές, όπως σημειώνει το οικονομικό δίκτυο Bloomberg.

Το αποτέλεσμα είναι πως η Τουρκική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει από τη διεθνή οικονομική κρίση ταχύτερα από κάθε άλλη οικονομία στην Ευρώπη.
Παράλληλα με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που ενδέχεται να φθάσει στο 8% για το σύνολο του 2010, ο δείκτης εσωτερικής ζήτησης έφθασε στο 7.6% για το τρίτο τρίμηνο του 2010 ενώ ο δείκτης επενδύσεων σημείωσε αύξηση κατά 31%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: