Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο Νετανιάχου θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

 




 
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι είναι "πολύ σημαντική" η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται στο κατώτερο τους επίπεδο μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή κατά ενός τουρκικού πλοίου στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας στις 31 Μαΐου.

  


"Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδίδει μεγάλη σημασία στην βελτίωση των διμερών δεσμών", υπογράμμισε μια ισραηλινή διπλωματική πηγή.

 

  Η απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της χώρας αντιπροσωπεύει "ένα άνοιγμα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών", πρόσθεσε η πηγή αυτή.

 


Όμως ο κ. Νετανιάχου είναι "αποφασισμένος ώστε οι ισραηλινοί στρατιώτες και οι αξιωματικοί να μην συλληφθούν ή να διωχθούν σε όλον τον κόσμο", δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στην ισραηλινή επίθεση κατά του τουρκικού πλοίου Mavi Μarmara, η οποία προκάλεσε 9 νεκρούς στις 31 Μαΐου, και για την οποία η Άγκυρα απαιτεί συγγνώμη και αποζημιώσεις.

  

"Τώρα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα (...) και οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες για να βρούμε μια λύση", πρόσθεσε η πηγή.

 

   Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Κυριακή και την Δευτέρα στη Γενεύη για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν την σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: