Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ερντογάν:"Ασόβαροι οι αμερικανοί διπλωμάτες






Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες Σάββατο τους διπλωμάτες των ΗΠΑ ότι διαδίδουν «κουτσομπολιά» και «διαβολές» καθώς τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσιοποίησε το WikiLeaks κάνουν λόγο για διαφθορά στελεχών της κυβέρνησής του ενώ σκιαγραφούν τον ίδιο ως Ισλαμιστή.

  

Τηλεγραφήματα που εστάλησαν από αμερικανούς διπλωμάτες στην Τουρκία αφήνουν να διαφανεί η περίπλοκη και δύσκολη σχέση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την μόνη μουσουλμανική χώρα-μέλος του NATO.

  


  «Τα ασόβαρα τηλεγραφήματα των Αμερικανών διπλωματών, που περιέχουν κουτσομπολιά, σκανδαλοθηρικές λεπτομέρειες, καταγγελίες και δυσφημιστικά σχόλια διασπείρονται παγκοσμίως μέσω του Διαδικτύου», είπε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Εκτίμησε ότι η δημοσιοποίηση των τηλεγραφημάτων μπορεί να αποτελεί «προπαγάνδα» με στόχο να πληγούν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους συμμάχους τους.

  

«Πρόκειται για αποκαλύψεις κρατικών μυστικών, ή υπάρχει κάποιος άλλος στόχος; Είναι η δημοσίευση αυτών των τηλεγραφημάτων πλήρης αποκάλυψη όλων των μυστικών, όπως ισχυρίζεται [το WikiLeaks];

Ή είναι μια επιχείρηση στην οποία συγκεκριμένα έγγραφα, με σαφές χρονοδιάγραμμα, φιλτράρονται από κάποιον; Μήπως πρόκειται για καλυμμένη, σκοτεινή προπαγάνδα; Μήπως γίνονται προσπάθειες να επηρεαστούν, να χειραγωγηθούν οι σχέσεις ανάμεσα σε συγκριμένες χώρες;», διερωτήθηκε.

   

Τηλεγράφημα του 2004 που υπογράφεται από τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή Έρικ Έντελμαν ανέφερε ότι «έχουμε ακούσει από δύο επαφές πως ο Ερντογάν έχει
οκτώ λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες· η εξήγηση που δίνει ότι ο πλούτος του προέρχεται από τα δώρα που έδωσαν οι καλεσμένοι για το γάμο του γιου του και ότι ένας Τούρκος επιχειρηματίας πληρώνει τα έξοδα των σπουδών και των τεσσάρων παιδιών του Ερντογάν στις ΗΠΑ από αγνό αλτρουισμό είναι αστεία».

 

   Ο Ερντογάν διέψευσε ότι έχει χρήματα σε λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες και απείλησε να υποβάλει μήνυση.

    Τηλεγραφήματα του Έντελμαν εμφανίζουν τον Ερντογάν ως αυταρχικό, δύσπιστο ηγέτη του κυβερνώντος AK και τον φέρουν να πιστεύει πως ο θεός του ανέθεσε να κυβερνήσει την Τουρκία. 

Το κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης προήλθε από ένα --απαγορευμένο-- ισλαμιστικό κίνημα, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. 

Το κυβερνών κόμμα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις εκλογές του Ιουνίου του 2011, στις οποίες ο Ερντογάν θα διεκδικήσει τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

  
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: