Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Απειλήθηκαν ζωές στον Έβρο


Του ΒΑΪΟΥ ΣΥΡΡΟΥ

Εξεγερμένοι λαθρομετανάστες επιχείρησαν με χλωρίνη και καυστικά υγρά να «κάψουν» αστυνομικούς!

  Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα είναι πλέον οι αστυνομικοί στην περιοχή της Ορεστιάδας, οι οποίοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες αναγκάζονται να ζουν και να εργάζονται καθημερινά κάτω από απίστευτα άθλιες συνθήκες που συναντά κανείς μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρόσφατη και ιδιαίτερα βίαιη εξέγερση δεκάδων λαθρομεταναστών που φιλοξενούνται στο κέντρο φύλαξης του Κυπρίνου, που είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση διμοιριών για την αποκατάσταση της τάξης.
Οι λαθρομετανάστες με αφορμή τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης άρχισαν να καταστρέφουν με απίστευτη μανία την υλικοτεχνική υποδομή του φυλακίου.

Αρχικά προκάλεσαν βραχυκύκλωμα στο σύστημα ηλεκτρισμού του κτιρίου βυθίζοντας τα πάντα στο σκοτάδι και στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε και να καταστρέφουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ακόμη και το αποχετευτικό σύστημα το οποίο έφραξαν με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν τα λύματα.

Το απίστευτο όμως είναι ότι οι εξεγερμένοι λαθρομετανάστες δεν δίστασαν να επιτεθούν με χλωρίνη και άλλα καυστικά υγρά κατά των αστυνομικών που επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την ηρεμία στο κέντρο φύλαξης!

Πολλοί αστυνομικοί μάλιστα γλίτωσαν τα χειρότερα καταφέρνοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να προστατεύσουν τα μάτια και το πρόσωπό τους από εκτεταμένα εγκαύματα.

Κι όλα αυτά γιατί κανείς από τους αρμόδιους φορείς, όπως καταγγέλλεται, δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να δώσει λύση στο κορυφαίο ζήτημα των συνθηκών κράτησης για τους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται καθημερινά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Και μόνο το γεγονός, όπως λέει ο γραμματέας Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου, ότι οι ίδιοι οι κρατούμενοι κατά παράβαση των κανόνων ασφαλείας εφοδιάζονται με καυστικά υγρά τα οποία και χρησιμοποίησαν ως όπλα κατά των αστυνομικών, καθώς δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα συνεργεία καθαρισμού, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος.
Εξίσου άθλιες ωστόσο είναι και οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών. 

Λύση όμως, όπως τονίζουν οι αστυνομικοί, δεν φαίνεται στον ορίζοντα παρά μόνο επιτροπές επί επιτροπών που εκφράζουν απλώς τη συμπόνια και κατανόησή τους για το πρόβλημα και τίποτα επί της ουσίας. 

Όπως συνέβη πρόσφατα και με τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής αρμόδιας για τη λαθρομετανάστευση, που επισκέφτηκε την περιοχή.

Όπως μας λέει μάλιστα ο γραμματέας Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου: «Επιτροπές έρχονται, επιτροπές φεύγουν, διαβουλεύσεις γίνονται, έρχεται η πολιτική και φυσική ηγεσία, όμως τα προβλήματα για μας εξακολουθούν να υπάρχουν παρά και την άφιξη της FRONDEX εδώ κι ένα μήνα. Δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας. 

Οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών εξακολουθούν να είναι άθλιες. Καλούμε τους υπευθύνους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θα στραφούμε με καταγγελίες και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου».

Η εξέγερση πάντως στο φυλάκιο του Κυπρίνου αντιμετωπίστηκε τελικά με την επέμβαση διμοιριών που κατέφτασαν από την Ορεστιάδα.

Όσο για τους πρωτεργάτες της εξέγερσης, εκμεταλλευόμενοι το απόλυτο σκοτάδι και βέβαια το χάος που ακολούθησε, κατάφεραν να αποδράσουν περνώντας μέσα από τους αεραγωγούς.

Είναι κι αυτό μια από τις παραμέτρους που θα έπρεπε να απασχολήσει σοβαρά την ηγεσία της αστυνομίας που οφείλει να ερευνήσει και εξακριβώσει την πραγματική ταυτότητα των υποκινητών των βίαιων επεισοδίων κατά των αστυνομικών.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: