Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η κόκκινη Λιάνα από την Εκάλη

 
ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη σε δημοφιλία πολιτικός είναι βουλευτής του ΚΚΕ, δηλώνει «συνειδητή χριστιανή ορθόδοξη», εκδηλώνει με σθένος την άποψή της, είναι γνωστή για τις ατάκες της και αρθρογραφεί δωρεάν αφού τελευταία ψάχνει αλλά δεν βρίσκει δουλειά...



Η κυρία Λιάνα (Γαρυφαλλιά) Κανέλλη, 56 ετών, δεν είναι μια συνηθισμένη κομμουνίστρια, βουλευτής του ΚΚΕ. 

Διαθέτει σπίτι στην Εκάλη, 200 τ.μ. (το οποίο, όπως δηλώνει, μόλις τον Σεπτέμβριο ξεχρέωσε), πισίνα προκάτ 8Χ4 μ., βάρκα 5 μέτρων από πλαστικό, οδηγεί ένα Smart (το βουλευτικό Lexus το έχει μόνιμα παρκαρισμένο στο γκαράζ), καπνίζει αρειμανίως και είναι, κατά δήλωσή της επίσης, «συνειδητή χριστιανή ορθόδοξη». Πάντοτε φοράει στο στήθος έναν σταυρό. Τη βουλευτική αποζημίωσή της δεν τη διαθέτει ολόκληρη στο ΚΚΕ, όπως οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος, και προσπαθεί, όπως σημειώνει, τόσα χρόνια «να βαδίσω σε κόκκινο δρόμο,αλλά δεν σημαίνει ότι έφτασα ακόμα».

Γεννημένη στην Καλλιθέα, σε μια κλινική του Γάλλου, όπως την ονομάζει, παλαιού μέλους του ΚΚΕ, άργησε στην πολυκύμαντη πορεία της να βρει τον δρόμο για τον κομμουνισμό και θα χρειαστεί ακόμη πολλά χρόνια για να τον διαβεί, αφού δηλώνει ότι απλώς συνεργάζεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αν και ψήφισε, όπως για πρώτη φορά αποκαλύπτει, μόνο μία φορά στη ζωή της Δεξιά (τις άλλες αφήνει να εννοηθεί ότι ψήφιζε πάντοτε ΚΚΕ), χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ποιο κόμμα, η κυρία Κανέλλη, προτού βαδίσει τον «κόκκινο δρόμο», έκανε έναν γύρο από το ΚΟΔΗΣΟ, είχε δεχθεί λουλούδια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν εκφωνούσε το δελτίο ειδήσεων, διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την (τότε) σύζυγό του κυρία Δήμητρα Λιάνη, αλλά και με τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίον, όπως αναφέρει, τον γνώρισε πολύ πιο πριν της προταθεί να γίνει βουλευτής του ΚΚΕ.

«Πτώχευσα...»

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την ανέδειξαν πρώτη σε δημοφιλία πολιτικό, «με δέκα μονάδες διαφορά από τον δεύτερο» (που είναι ο κ. Απ. Κακλαμάνης ) λέει υπερηφάνως, και αυτό, όπως επισημαίνει, οφείλεται «στα 36 χρόνια συνέπειας λόγου και έργου, στο γεγονός ότι δεν φοβάμαι να πω ονόματα και ότι δεν αντάλλαξα μια αποτυχημένη καριέρα με την πολιτική.Πτώχευσα,δεν πλούτισα...» λέει σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα». Κυρίως όμως η κυρία Κανέλλη, με περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις από όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ, παραμένει περισσότερο δημοφιλής, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και από τη γενική γραμματέα του κόμματος κυρία Αλέκα Παπαρήγα , χάρη στις ατάκες της, τις οποίες συνήθως εκστομίζει από τα τηλεοπτικά παράθυρα, όταν καλείται σε εκπομπές: «Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα άφηνα την τηλεόραση για να κάνω πολιτική.Τελικά διαπίστωσα ότι για να κάνω πολιτική,έπρεπε να κάνω τηλεόραση» λέει.
Η εμμονή της στα εθνικά θέματα, η απέχθειά της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συχνές επιθέσεις της προς τους ευρωπαίους επιτρόπουςτελευταίως μάλιστα απείλησε ότι «θα έσπαγα στο ξύλο τον Ολι Ρεν,θα του πετούσα τα παπούτσια μου,όταν τον άκουσα να λέει ότι χάνει το ποδόσφαιρο για εμάς» - έκαναν πολλούς να διερωτηθούν μήπως η κυρία Κανέλλη, στην εποχή του μνημονίου και της τρόικας, έχει μετατραπεί σε μια... εθνικο-κομμουνίστρια. Και όταν τη ρωτάνε αν πράγματι έχει μεταλλαχθεί σε εθνικο-κουμουνίστρια, αναφέρει ότι δεν την ξενίζει ο όρος και δίνει αμέσως την απάντηση: «Πρόκειται για μια κλασική κομμουνιστοφοβική ερώτηση που προέρχεται από ανιστόριτουςπου δεν τολμούν να αναγνωρίσουν τον πατριωτισμό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (το Ελλάδος, παρακαλώ να το γράφετε με bold,για να φαίνεται).Προέρχεται από αυτούς που διαφοροποιούντη γερμανική ποιότητα της Μερτσέντες που είναι ταξί και κίτρινο και δεν είναι μαύρη λιμουζίνα με οδηγό». Συνήθως την αποκαλούν, λέει, «παράξενη κομμουνίστρια» και τα λένε αυτά «όλοι αυτοί που τους σπούδασετο κόμμα, τους έδωσε κοινωνική και επαγγελματική υπόσταση και ύστερα πέρασαν την ταξική γέφυρα ανάποδα από μένα».

«Τrendy» ατάκες

Είναι συγκρουσιακή γυναίκα η κυρία Κανέλλη και όταν επιτίθεται σε κάποιον συνήθως είναι σκληρή. Τον κ. Τσίπρα τον είχε αποκαλέσει «μια trendy επιλογή για ένα emo κόμμα». Αυτές τις αγγλικές λέξεις στις ατάκες της τις χρησιμοποιεί συχνά, ακόμη και όταν αναφέρεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος: «Το ΚΚΕ είναι μεγάλο κόμμα,δεν είναι megalicious» είχε πει κάποτε. Μόνον όταν επιτίθεται σε μέλη της κυβέρνησης χρησιμοποιεί βαριές κουβέντες, πάντοτε στα ελληνικά. Ακόμη και στον Πρωθυπουργό επιτέθηκε λέγοντάς του ότι δεν γνωρίζει καλά ελληνικά. Σε μια αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ι.Πανάρετο, η κυρία Κανέλλη με οργίλο ύφος τον αποκάλεσε «πανάθλιο», λέγοντάς του «εσύ δεν είσαι Πανάρετος,είσαι πανάθλιος» . Ο κ. Πανάρετος τη χαρακτήρισε «κομμουνίστρια εκ μεταγραφής» .

«Εκ μεταγραφής»

Ισως αυτό το «εκ μεταγραφής» φαίνεται ότι ενοχλεί περισσότερο απ΄ όλα την κυρία Κανέλλη και γι΄ αυτό όταν ερωτάται για τις σχέσεις της με το ΚΚΕ απαντά: «Δεν είμαι μέλος του κόμματος.Συνεργάζομαι μαζί του και προσπαθώ να πεθάνω κομμουνίστρια,αλλά εύκολο το έχεις;». Και θυμίζει ότι για πρώτη φορά συνεργάστηκε με το ΚΚΕ την περίοδο 1992-1993, όταν εξελέγη στην ΠΟΕΣΥ με τη στήριξη του ΚΚΕ.

Αλλωστε, όπως αναφέρει, «δεν οικειοποιήθηκα κομμουνιστικά και την ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ,το οποίο ιστορικώς κρίνω σοφότερο εμού». Πολλοί λένε ότι η κυρία Κανέλλη βρίσκεται στο ΚΚΕ εξαιτίας της συμπάθειας που της έχει η κυρία Παπαρήγα, μια συμπάθεια την οποία εξαργυρώνει σε ψήφους στην Α΄ Αθηνών το Κομμουνιστικό Κόμμα. 

Η ίδια επιμένει ότι αυτό δεν έχει σχέση και ότι είναι «χαζό» να ισχυρίζονται κάποιοι κάτι τέτοιο:
«Ο Χαρίλαος, με την Αλέκα και τον Κολοζώφ με πρότειναν το 2000 να είμαι υποψήφια βουλευτής και δεν μπορώ ακόμα να ξεχάσω τη φράση του Φλωράκη:“Το ξέρεις καλά ότι θα χάσεις και αυτά που δεν έχεις, αλλιώς δεν θα ήσουν τώρα μαζί μας”».  

Ο ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΑΣΤΗ ΕΠΟΧΗ
Μια κομμουνίστρια,έστω και αν κατοικεί στην Εκάλη και βρίσκεται ακόμη να περπατά στον«κόκκινο δρόμο», χωρίς ποτέ να γίνει μέλος του κόμματος,δεν διστάζει να μιλήσει και για τον έρωτα και την πολιτική: «Αχ,Θεούλη μου.Διανύουμε την πιο ανέραστη, μεσαιωνική, ιεροεξεταστική,μακιαβελική πολιτική περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας.Οταν οι επικοινωνιακοί πυλώνες αποπνέουν τον ερωτισμό του δίδυμου πύργου Σαρκοζί- Μέρκελ που στηρίζουν το στέμμα Μπερλουσκόνι,προτιμώ τον Γκουσγκούνη ακόμα και στα γεράματα...». Και όλα αυτά επειδή φταίει και το μνημόνιο.
 
Ποιο μνημόνιο; «Μνημόσυνο»το ονομάζει και προειδοποιεί τους πάντες:«Φοβού τη νεκρανάσταση.Αυτοί (οι αστοί) θα βλέπουν σε λίγο τα ραδίκια ανάποδα»λέει με νόημα. 
 
Δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο στο μνημόνιο,όπως δεν θέλησε να επεκταθεί ή να επιτεθεί ούτε και στον κ.Θ.Πάγκαλο, με τον οποίο είχε στο παρελθόν συχνές και σκληρές αντιμαχίες:«Απλώς χαίρομαι πολύπου ο κ.Πάγκαλος με διαβάζει» λέει,μαθαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε επικριτικά ένα άρθρο που έγραψε περί Μεταπολίτευσης και δημοκρατίας.

Σποτάκια και τανγκό

Η βουλευτής συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ προσελήφθη στην ΕΡΤ όχι, όπως πολλοί νόμιζαν, με παρέμβαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά από τον σκηνοθέτη κ. Τάσο Παπαδόπουλο. Εκτοτε η τηλεόραση την ακολουθούσε σε κάθε της βήμα. 
 
Από τα διαφημιστικά σποτάκια της Froza και της Τelestet (με το σλόγκαν «Αρχισε η επανάσταση») ως και εκπομπές, με πιο σημαντικές το «Ομιλείτε Ελληνικά» και το «Ψηλά τα χέρια». Δεν δίστασε να χορέψει με τον πατέρα της τανγκό σε σόου της Ρούλας Κορομηλά, να παίξει πιάνο, αλλά και να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Στο παρά πέντε» και στις «Επτά θανάσιμες πεθερές».

Σήμερα, συνταξιούχος δημοσιογράφος, απλώς αρθρογραφεί δωρεάν, όπως επιμένει να λέει: «Ψάχνω δύο χρόνια δουλειά και δεν βρίσκω. Γιατί; Ως φιλοξενούμενη η άποψή μου φέρνει διαφημίσεις.
Ετσι δεν είναι ανάγκη να με πληρώνουν κιόλας...».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: