Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ημερίδα - Περιζήτητα αλλά δυσεύρετα τα ελληνικά τρόφιμα στη Ρωσία


Η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα στη ρωσική αγορά είναι ισχυρή, ωστόσο είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων, ιδίως στην περιφέρεια. 

Αυτό ανέφερε απόψε ο κ. V. Nikolaev, εμπορικός σύμβουλος της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα μιλώντας στην ημερίδα με θέμα της "Ρωσία - Ελλάδα - Κύπρος: πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές συνέργειες" που διοργάνωσε ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος στην Αθήνα.
 
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Nikolaev, στα ράφια των ρωσικών σούπερ - μάρκετ μπορεί να βρει κανείς φέτα, αλλά γερμανικής παραγωγής, καθώς και φυστίκια από την Τουρκία και το Ιράν, ενώ τα ελληνικά που όπως είπε δεν συγκρίνονται με τα προηγούμενα, σπανίζουν. 

Ακόμη και το ελαιόλαδο, κυρίως υψηλής ποιότητας, είναι δυσεύρετο, όπως και ο χαλβάς τον οποίο προτιμούν οι ρώσοι καταναλωτές. 

Ο κ. Nikolaev πρότεινε μεταξύ άλλων να ανοίξουν ελληνικά καταστήματα στη Μόσχα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, ώστε να αποκτήσουν οι ρώσοι καταναλωτές πρόσβαση στα ελληνικά τρόφιμα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το διμερές εμπόριο έφθασε σε "καλές" περιόδους στα 5 δις. δολάρια ετησίως, όμως το 2009 λόγω της κρίσης έπεσε στα 2,6 δις. Ωστόσο για εφέτος προβλέπεται άνοδος στα 3 δις. δολάρια. 

Το 88 % των ρωσικών εξαγωγών στην Ελλάδα καλύπτουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ενώ η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση καθώς εξάγει τρόφιμα, χημικά, καλλυντικά, ρούχα, κ.α. Επίσης, εφέτος επισκέφθηκαν την Ελλάδα 350.000 Ρώσοι τουρίστες η συναλλαγματική δαπάνη των οποίων έφθασε στα 500 εκατ. δολάρια, ποσό που υπερβαίνει την αξία των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.

Την εμπειρία του από τη δραστηριοποίηση ως εισαγωγέας ελληνικών τροφίμων στη Μόσχα ανέπτυξε ο επιχειρηματίας κ. Arm. Sarkisyan, διευθύνων σύμβουλος της PBK Ltd, ο οποίος κάλεσε το ελληνικό κράτος να συνδράμει τους εξαγωγείς στους τομείς διαφήμισης, μάρκετινγκ και χρηματοδότησης. 

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι η ελληνορωσική συνεργασία έχει στρατηγικό χαρακτήρα, με κορυφαία στιγμή την υπογραφή των ενεργειακών συμφωνιών. 

Ο πρέσβης ε.τ. κ. Η. Κλής ανέφερε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών υπολείπονται των δυνατοτήτων και ότι, αν και υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα, η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Ρωσία υστερεί. 

Η διευθύντρια της Ρωσικής τράπεζας Kedr Bank στην Αθήνα (είναι η πρώτη ρωσική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα) επεσήμανε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για επενδύσεις στην κτηματαγορά. 

Ο συντονιστής του πάνελ, βουλευτής κ. Σ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι μόνο με αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων θα ξεπεράσει η ελληνική οικονομία την κρίση. 

Ανέγνωσε εξάλλου μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια ο οποίος τονίζει την ισχυρή επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην Κύπρο, αλλά και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου. Κ. Βουτσαδάκης.
 
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: