Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Έρχεται νέο Mea Culpa

121210-oilplatform


Συνεκμετάλλευση με την Τουρκία του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου [ 9 τρις δολάρια...] ετοιμάζεται να σερβίρει ως έξοδο από την κρίση και για την αποπληρωμή του χρέους, η πολιτική ηγεσία της χώρας.
 
Σε διπλωματικούς κύκλους του Λονδίνου, συζητείται έντονα ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν καταλήξει μέσα σε άκρα μυστικότητα στην απόφαση να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν τα Χριστούγεννα για υπογραφή ένα προσύμφωνο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο θα κληθεί να «μοιράσει» το Αιγαίο όχι μόνο με βάση τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου, αλλά και με νέα νομολογία...


Όπως επίσης και μια "ιστορική συμφωνία για την υπέρβαση επιτέλους της σύγκρουσης για το Αιγαίο" στην οποία θα προβλέπεται η συνεκμετάλλευσή του από τις δύο χώρες. 

Ίσως οι δυό λαοί κληθούν από τις κυβερνήσεις να γιορτάσουν κιόλας με χαβιάρι και σαμπάνια... 

Το γεγονός είναι ότι σβήνει έτσι μια μόνιμη εστία εντάσεων από το 1973 μεταξύ των δύο χωρών. 

Ένα πρώτο σενάριο το οποίο έχει ήδη περάσει στη δημοσιότητα για crash test, αφορά τη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, υπό την επίβλεψη πολυεθνικής, η οποία θα μοιράσει το 40% των κερδών στις δύο χώρες.

Τα επιχειρήματα
Το κυρίαρχο επιχείρημα των Τούρκων θα είναι ότι η συνεκμετάλλευση θα σωρεύσει τεράστιο πλούτο στα δύο κράτη. 


Και θα προσφέρουν μάλιστα μεγαλόψυχα το παράδειγμα χωρών του Περσικού Κόλπου, που συνδιαχειρίζονται τα κοιτάσματα της περιοχής τους. Σαφέστατα όμως και η ειρήνη στην περιοχή - αν ήθελαν και οι Έλληνες... Ίσως να ενίσχυε μια ακόμη πολύ σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή για την Ελλάδα, τον τουρισμό. 

Αλλά ίσως και οι ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελλάδα από διάφορες γωνιές του πλανήτη να ήταν πιο ευγενικές... Στην απο 'δω πλευρά, μια μερίδα της πολιτικής τάξης έχει ήδη αρχίσει να ρητορεύει το τρανό παράδειγμα της Ρωσίας. 

Η οποία, όπως λένε, από τα πρόθυρα της διάλυσης, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει και με στρατηγικές που της επέτρεψαν να εκμεταλλευθεί την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, όχι μόνο ξεπλήρωσε σχεδόν όλο το εξωτερικό της χρέος, αλλά δημιούργησε και ένα τεράστιο αποθεματικό. 

Έτσι, έχουν αρχίσει να λένε, η Ρωσία έδωσε ιδιαίτερο κύρος στη γεωπολιτική της παρουσία και επανήλθε στην κεντρική διεθνή πολιτική σκηνή.

Τι σκέφτεται ο Παπανδρέου; Το ψυχολογικό κλίμα της τελευταίες περιόδου ενθαρρύνει πάρα πολύ τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. 

Φάνηκε άλλωστε και από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται την κυβέρνηση του για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. 

Ο ελληνικός λαός νιώθει ασφαλής από τη διαχείριση που κάνει ο πρωθυπουργός στα ζητήματα του μνημονίου, παρά τις αιματηρές περικοπές και το χάος της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, και η αξιωματική αντιπολίτευση για διαχείριση του Μνημονίου μιλά, παρά την αντιμνημονιακή της επιχειρηματολογία. 

Η ρητορική η οποία θα αρχίσει να αναπτύσσει σιγά-σιγά η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, είναι ότι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο αρκετά δις ευρώ ετησίως, αλλά και σημαντική τόνωση της ανάπτυξης, που θα διευκολύνει τη βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους. Επιπλέον, θα ζητηθεί και περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών για την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. [chic]. 

Όμως παραμένει άγνωστο αν οι συμβάσεις και οι όροι για τις έρευνες, την εξόρρυξη και την εκμετάλλευση θα περάσουν από την Βουλή και με ποια πλειοψηφία θα ζητηθεί η έγκρισή τους...

Έρχεται νέο... "Mea Culpa"
 

Το μεγάλο φαγοπότι με θέα από το μπακόνι του Αιγαίου έχει αρχίσει. Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τη στήριξη διοικήσεων πολυεθνικών εταιριών, δεν κρύβουν τη χαρά τους δηλώνοντας ότι το θέμα έχει κλείσει. 

Ταυτόχρονα, άνθρωποι και μηχανισμοί, κόμματα, οργανώσεις, δεξαμενές σκέψεις, πολιτικοί, οικονομικοί παραγόντες, δημοσιογράφοι, δημοσκόποι και άλλοι εκπρόσωποι κοινωνικών δυνάμεων, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μέσα από τα media μια πανστρατιά επιχειρημάτων για τα ωφελήματα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. 
Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό 
 
Αν μετρήσει κανείς τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών, αλλά και τις αναφορές στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα σε ό,τι αφορά στον ορυκτό πλούτο της χώρας και στην αξία του σε χρήμα, είναι ίσως περισσότερα απο κάθε άλλη εποχή. Τυχαίο; 


Άγνωστο παραμένει όμως τι έχει προβλεφθεί, αν αφού υπογράψει η Ελλάδα, αρχίσει να κατρακυλά η τιμή του πετρελαίου διεθνώς... 

Αν ζούσε ο πατήρ Παΐσιος, ίσως να το περιέγραφε ως εξής: "Έλληνες ετοιμασθείτε να γνωρίσετε την πιό... κομψή πτώχευση [με την άδεια σας βεβαίως] που γνώρισε ποτέ ένα κράτος επάνω στον πλανήτη.
Και μάλιστα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι"...

Προετοιμάζουν την ελληνική κοινή γνώμη...
Ο ελληνικός λαός έχει πεί ήδη το μεγάλο ΝΑΙ [αλλά δεν το γνωρίζει] στην συνεκμετάλλευση των αναξιοποίητων πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Αιγαίου [για αρχή] για τα οποία δεκάδες έρευνες από το 1903 μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν. 


Και μάλιστα σε ποσότητες που θα αναδείκνυαν την Ελλάδα ως το πιο πλούσιο κράτος της ΕΕ, τουλάχιστον.... 

«Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα» - (FINANCIAL TIMES, 1978, "Βιομηχανική Επιθεώρηση", Απρίλιος 1978, σελ. 257). Το 1981, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ Γκάστον Τορν, δήλωνε με την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ δήλωνε ότι: «Η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με τρία πλεονεκτήματα 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων». 

Έκτοτε, αλλά και λίγο νωρίτερα, έπειτα από σειρά πολιτικών ενεργειών διαφόρων κυβερνήσεων που πέρασαν, η χώρα αφέθηκε στο έλεος των πολυεθνικών οικονομιών και των επιρροών τους, των δανειστών, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, των κομμάτων και κατήντησε σήμερα να διαπραγματεύεται την εθνική της κυριαρχία με τεράστια ανταλλάγματα για να πληρώσει ή όχι τις συντάξεις του Δεκεμβρίου... 

Μας ασκείται τεράστια πίεση Σήμερα, δύσκολα οι Έλληνες θα ξεφύγουν από την ασφυκτική ψυχολογική πίεση που τους ασκείται.

Όλες οι μεγάλες ευκαιρίες έχουν χαθεί. 
Με κύριο μοχλό ψυχολογικής πίεσης τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους λόγω Μνημονίου [ειδάλλως ο εφιάλτης της πτώχευσης θα τους ξυπνήσει απότομα] και με την υπόσχεση ότι η συνεκμετάλλευση με την Τουρκία θα φέρει πλούτο και ανάπτυξη στη χώρα... 

Αλλά και με γνώμονα ότι οι Έλληνες είναι ο λαός της Ευρώπης με ελάχιστη γεωπολιτική συνείδηση της χώρας του, είναι έτοιμοι να δώσουν τη σύμφωνη γνώμη τους. Χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι...
Μάνος Μεϊμαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: