Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Tουρκική κορβέτα έξω από την Κύμη! - "Επιθεώρησε" και τις εγκαταστάσεις της Σκύρου...


Την ώρα που στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΓΕΝ αναλώνονταν στο να προσπαθούν να αποδείιξουν ότι το "ξεφλούδισμα" του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ είναι σύνηθες περιστατικό, οι Τούρκοι προχωρούσαν σε άλλη μία επιθετική ενέργεια στέλνοντας την πολύ γνωστή μας κορβέτα  BODRUM (F-501) A-69 type, σε αποστολή έξω από την Κύμη στην Εύβοια με όλα τα ραντάρ και τους αισθητήρες της ανοικτά και παραβιάζοντας επί μισή ώρα τα εθνικά χωρικά μας ύδατα έξω από την Σκύρο!
Η BODRUM ξεκίνησε την πορεία της το απόγευμα από τα Δαρδανέλλια πήρε πορεία δυτική πέρασε ανοικτά του Αγίου Ορους και εν συνεχεία ακολούθησε πορεία νότια.


Έφτασε στην Σκύρο, τον βασικό πυλώνα της ελληνικής αεράμυνας στο Αιγαίο, όπου με χαμηλή ταχύτητα πέρασε δυτικά του νησίου και κατευθύνηθηκε προς την Κύμη στην Εύβοια, στο ύψος της Κύμης πήρε πορεία βορειοανατολική και τώρα βρίσκεται δυτικά της Χίου, κάπου στο κεντρικό Αιγαίο. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρέθηκε περί τις 02.40 τα ξημέρώματα και αποχώρησε από αυτά περί τις 03.15.

Στην Σκύρο είναι πέρα από την Σμηναρχία Μάχης, είναι εγκατεστεημένη μία συστοιχία MIM-104 Patriot AC-3 και επίσης μία συστοιχία MM-40 Exocet που ελέγχουν όλο το Αιγαίο, από την περιοχή εξόδου των Δαρδανελλίων μέχρι και την περιοχή έω από τον ναύσταθμο της Σμύρνης.

Είναι η δεύτερη κίνηση τέτοιου είδους που κάνουν οι Τούρκοι μέσα σε μία εβδομάδα και ο προβληματισμός ως προς το τι εξυπηρετούν αύτές οι κινήσεις στα Επιτελεία έχει αρκετά έντονος. Υπάρχει μία άποψη ότι πιθανόν να δοκιμάζουν το νέο σύστημα ραντάρ ελέγχου του Αιγαίου το Uzun Ufuk.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι η πρώτη φορά που ακολουθούν αυτή την πορεία. Η BODRUM είχε γίνει "διάσημη" όταν τον Αυγουδστο του 2009 έχασε λίγο έξω από το Καστελόριζο σε πρόσκρουση στα βράχια ξέρας της περιοχής τον ανθυποβρυχιακό θόλο της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: