Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks-Ουάσιγκτον προς Αθήνα:"Πολεμήστε στο Αφγανιστάν"!



 
Να εμπλακούν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που ήταν –και είναι- ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν σε μάχες,ζητούσαν με επίμονο τρόπο την άνοιξη του 2005,οι ΗΠΑ από τη κυβέρνηση Καραμανλή .
Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο τηλεγραφημάτων πο έχουν υποκλαπεί από το Wikileaks. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων περιγράφει αυτές τις πιέσεις που προέρχονταν από τον τότε αμερικανό ΥΕΘΑ Ν.Ράμσφελντ.Συγκεκριμένα:


Με δεδομένο το άριστο κλίμα που είχε δημιουργηθεί λόγω της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες υπηρεσιακές επαφές πραγματοποιήθηκε, το Μάρτιο του 2005, κατά την επίσκεψη του, αρμόδιου για την Ελλάδα, διευθυντή του Πενταγώνου Πάτρικ Γκραφ στην Αθήνα.


Ο κ. Γκραφ, με την υποστήριξη των στελεχών της Πρεσβείας, είχε σημειώσει προς την κυβέρνηση τη σκοπιμότητα
άρσης των «εθνικών περιορισμών» (caveats) στις αποστολές της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ζητώντας την εμπλοκή της αφενός σε «πιο μάχιμους ρόλους» και αφετέρου σε περιοχές εκτός της, σχετικά ασφαλούς, πρωτεύουσας Καμπούλ. 

Το αρχικό μήνυμα Ράμσφελντ, όπως το μετέφερε ο κ. Γκραφ ήταν ότι ο Αμερικανός υπουργός ήθελε να προωθήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τα συμμαχικά συμφέροντα στις διεθνείς αποστολές και ότι, ειδικά για την Ελλάδα είχε ληφθεί μέριμνα «πλήρους εξαίρεσής της» από το Ιράκ. 

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι, παρά το θερμό κλίμα, όταν η ελληνική κυβέρνηση διερεύνησε, ως εναλλακτική λύση, το ενδεχόμενο προσφοράς μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στο Ιράκ, τα στελέχη της Πρεσβείας και ο κ. Γκραφ απάντησαν πως δίνουν προτεραιότητα στο ζήτημα άρσης των “caveats”.

Στο ίδιο κλίμα, ο διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ Τόνυ Άλντγουελ επεσήμαινε προς την Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ότι, αν επιλύονταν οι εκκρεμότητες των “caveats” και της αποστολής ενός ελληνικού κινητού νοσοκομείου στο Αφγανιστάν, τότε σύντομα θα ήταν ορατό το «πολύ δυναμικό περιβάλλον» (very dynamic environment) των διμερών αμυντικών σχέσεων.





Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ράμσφελντ, καθώς και ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζ. Κρόουτς επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή στον κ. Σπηλιωτόπουλο στην Ουάσιγκτον, στα τέλη Απριλίου 2005.


Ο, τότε παντοδύναμος ακόμα, Ντόναλντ Ράμσφελντ ευχαριστεί για την παρουσία της χώρας μας στο Αφγανιστάν, αλλά και για τη σημαντική
διευκόλυνση της μεταφοράς, με ελληνικά πλοία, ουγγρικών αρμάτων μάχης στο Ιράκ. 

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, με το εκφραστικό ύφος που έγινε διάσημο από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, συμπλήρωσε ωστόσο ότι «πρέπει, επιτέλους, να απαλλαγούμε από το μεγάλο αριθμό caveats που ισχύουν σε 25 χώρες και όχι μόνον στην Ελλάδα», επειδή παρεμποδίζουν τις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

Αναλύοντας τα διεθνή ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Ράμσφελντ αιφνιδιάζει την ελληνική αντιπροσωπεία, εγείροντας το θέμα της Κίνας!


Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναλύει, επί μακρόν, την υπόγεια επιθετικότητα του Πεκίνου και τονίζει πως θα ήταν ολέθριο στρατηγικό σφάλμα, αν η Ε.Ε. αναγκαζόταν να άρει το εμπάργκο κατά της Κίνας υπό το δέλεαρ διαφόρων οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγμάτων.

Ο κ. Ράμσφελντ φρόντισε να υπογραμμίσει ότι «φυσικά το ζήτημα του εμπάργκο δεν αφορά ευθέως την Ελλάδα», αλλά υπαινίχθηκε ταυτόχρονα, βάσει ειδικής ενημέρωσής του από την πρεσβεία, ότι, παρά την ενισχυμένη ασφάλεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τους Αγώνες του 2004, δεν γίνονταν επαρκείς έλεγχοι στα κοντέινερς που διακινούνταν μέσω ελληνικών λιμανιών.

Με την ευκαιρία των συνομιλιών Ράμσφελντ-Σπηλιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε εξάλλου η πρώτη παρουσίαση, με επίσημη πρόσκληση της αμερικανικής κυβέρνησης, του μαχητικού
F-35 της Lockheed Martin που βρισκόταν, τότε, στη «φάση σχεδιαστικής ανάπτυξης». 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: