Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Δ.Δρούτσας: "Μιλάμε με την Τουρκία για να πάρουμε όχι για να δώσουμε"!

Την άποψη ότι «Με την Τουρκία δεν μιλάμε για να δώσουμε, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά αντιθέτως για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε δικαιώματά μας που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο», διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν θα σταθεί στην μονότονη επανάληψη των αυτονόητων θέσεων της Ελλάδας, αλλά θα προσπαθήσει κάτι περισσότερο με προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες, όπως η σκέψη για μια ανοιχτή συζήτηση στην ΕΕ, ακόμη και σε επίπεδο Κορυφής μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία για να ξανατεθεί η ενταξιακή διαδικασία της γείτονος στη σωστή βάση και να τεθούν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους.


«Για να μην κρύβονται κάποιοι πίσω από το Κυπριακό ή να επικαλούνται πόσο μεγάλη και σημαντική είναι η Τουρκία σήμερα προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες αλλά και για να πάψει η Τουρκία να τσιμπολογάει ό,τι της αρέσει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ανταλλάγματα, όπως πράττει σήμερα» επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως προσβλέπει στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει - όπως ανακοίνωσε - στις αρχές του επόμενου χρόνου ώστε να συζητηθούν σε βάθος όλα τα θέματα.

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τα κύρια εθνικά μας θέματα και ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τα σημερινά δεδομένα επισημαίνοντας πως το πράττει προς αποφυγή της όποιας παρεξήγησης «διότι κάποιοι δεν πείθονται αν δεν τις ακούν τις θέσεις μας καθημερινά».

«Δυστυχώς πολλοί στην Ελλάδα σπεύδουν να υιοθετούν δηλώσεις Σκοπιανών ή Τούρκων αξιωματούχων ως γεγονότα» είπε και αναρωτήθηκε: «Πως μπορούν αυτές να έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τα λόγια της ελληνικής κυβέρνησης;».

Εανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την συναίνεση και την συνεργασία, εξέφρασε την χαρά του για το ότι ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε παρόμοια άποψη και βούληση και εξέφρασε την ελπίδα να τον ακολουθήσουν όλοι σε αυτή την κατεύθυνση.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: