Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Οι ιερείς μοιράζουν έντυπα υποστήριξης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας»



Σχεδόν στα κρυφά, εδώ και μέρες έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν μεταξύ των πιστών της Ορθόδοξης κοινότητας μια μορφή εντύπου, στο οποίο ζητείται η υποστήριξη προς τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιου Γιαννουλάτου, έπειτα από την ανοικτή συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον γνωστό αλβανό ιστορικό καθηγητή Kristo Frasheri.

Οι υποστηρικτές του Μακαριότατου Γιαννουλάτου μεταξύ των οποίων και οι ρασοφόροι, έχουν αρχίσει μια κίνηση υποστήριξής του.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου μοιράζεται το έντυπο αυτό, ως εμπιστευτικό και στο όνομα της χριστιανικής πίστης, στις πόλεις και τα χωριά της νότιας Αλβανίας, καθώς και σε περιοχές όπου ζουν εθνικές μειονότητες Ορθόδοξων. Το μοναδικό που ζητάνε είναι να ταχθεί ο καθένας υπέρ του Γιαννουλάτου.

Όπως πληροφορηθήκαμε, τα χιλιάδες έντυπα συντάχθηκαν με τέτοια μορφή ώστε οι πιστοί να λάβουν θέση στη συζήτηση μεταξύ Γιαννουλάτου- Frasheri.

Η αλήθεια είναι ότι ο στόχος του εντύπου αυτού δεν είναι αυστηρά καθορισμένος αν και είναι γραμμένο με σαφήνεια σε δύο γλώσσες, αλβανικά και ελληνικά:

 “Συμπαραστεκόμαστε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο με ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη ακλόνητη"
και θα συνεχίσει:


"Τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι κύκλοι οι οποίοι στα χρόνια του διωγμού της θρησκείας απολάμβαναν τίτλους και θέσεις, και στα είκοσι χρόνια της Δημοκρατίας δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτε στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, επιχειρούν να γράψουν με τον δικό τους τρόπο την ιστορία της και να μας διδάξουν κανονικό δίκαιο και θεολογία της Ορθοδοξίας. Αναφέρονται για θέματα στα οποία είναι ανειδίκευτοι ζητώντας δήθεν να μας προστατεύσουν από φανταστικούς εχθρούς»

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του κειμένου, που αποτελεί μέρος του εντύπου, υπάρχουν υπαινιγμοί κατά του ιστορικού kristo Frasheri.

Στο έντυπο σημειώνεται :
«Εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που υπογράφουμε, γνωρίζουμε επί πολλά έτη τον πνευματικό μας ηγέτη, ο οποίος έχοντας βαθιά θεολογική γνώση και αυταπάρνηση οδηγεί την Εκκλησία μας με ειρηνικό πάντοτε λόγο και δημιουργικό έργο.
Του συμπαραστεκόμαστε με ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη ακλόνητη».

Χαρακτηριστικό του εντύπου είναι ότι κάτω από το κείμενο υπάρχει στήλη για συμπλήρωση των στοιχείων του υπογεγραμμένου.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσες μορφές πρέπει να πάρει ώστε να αποκτήσει τους υποστηρικτές που απαιτούνται ο ‘πνευματικός ηγέτης’ Γιαννουλάτος.

---

Τίτλος άρθρου: «Priftërinjtë, formularë në mbështetje të Janullatosit»

Δημοσίευση: Gazeta Shqiptare, 19.12.2010.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: