Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks:Τα "ελληνικά" τηλεγραφήματα.



 Θέματα τρομοκρατίας, εξωτερική πολιτική και εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις αναφέρονται μέσα στα τηλεγραφήματα. Και στρατιωτικές υποθέσεις ενώ υπάρχουν τηλεγραφήματα με τον κωδικό Bakoyianins


Αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρµογές υπάρχουν σε 49 τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τα οποία συντάχθηκαν κατά την περίοδο Ιουλίου 2006 - Φεβρουαρίου 2010 και θα δηµοσιευθούν στον ιστότοπο Wikileaks (www.wikileaks.ch) το επόµενο χρονικό διάστηµα.

Το πλέον πρόσφατο από τα τηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, φέρει πέρα από τον κωδικό της Ελλάδας και τους κωδικούς της Συρίας και του Ιράν, και στάλθηκε µόλις δύο ηµέρες µετά την ανεπίσηµη εκδήλωση ανησυχίας του Κουβέιτ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα. 


Κατά τη διάρκεια του 2009 έχουν συνταχθεί άλλα τρία µηνύµατα τα οποία έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών (MNUC).

Το Wikileaks έχει στη διάθεσή του 1.313 τηλεγραφήµατα που εστάλησαν από την αµερικανική πρεσβεία της Αθήνας και άλλα 72 από το προξενείο της Θεσσαλονίκης. 


Το πρώτο από αυτά συντάχθηκε στις 16 Ιουλίου 1985 και ο κωδικός του αντιστοιχεί σε θέµατα τροµοκρατίας.

Οι περισσότερες αναφορές στα µηνύµατα της τελευταίας 25ετίαςπου διέρρευσαν σε ανθρώπους του διάσηµου πλέον ιστότοπου έχουν να κάνουν µε την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις.

Συγκεκριµένα, από την πρεσβεία της Αθήνας συντάχθηκαν 945 τηλεγραφήµατα µε κωδικό PREL που αντιστοιχεί στις εξωτερικές σχέσεις και 638 µε κωδικόPGOV για τα ενδοκυβερνητικά ζητήµατα.


Τρομοκρατία

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Τα Νέα”, από τα στοιχεία που διαθέτει, υπάρχουν αναφορές σε θέµατα τροµοκρατίας σε 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και σε έξι απότ η Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010. 


Μόνο µέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των µηνυµάτων µε τον «τροµοκρατικό» κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (δέκα)αποστάλθηκαν τον Φεβρουάριο του2009. Κατάτ η διάρκεια του συγκεκριµένου µήνα πραγµατοποιήθηκε η ένοπλη επίθεση στο αστυνοµικό τµήµα του Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικόσταθµό Alter από τη Σέχτα Επαναστατών. 

Επιπλέον, είχε βρεθεί και ένα αυτοκίνητο παγιδευµένο µε εκρηκτικά στον προαύλιο χώρο των γραφείων της Eurobank στην Κηφισιά, χωρίς όμως να υπάρξει έκρηξη λόγω λάθους στη συνδεσµολογία – µία ενέργεια που αποδόθηκε στον Επαναστατικό Αγώνα. 

Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα τον ∆εκέµβριο του 2008, ενώ επτά τον Φεβρουάριο του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

Στρατιωτικές υποθέσεις

Πέρα από τις 49 αναφορές σε πυρηνικά, τατ ελευταία πέντε χρόνια έχουν σταλεί δεκάδες τηλεγραφήµατα όπου µνηµονεύονται στρατιωτικής φύσεως ζητήµατα.


Από τους κωδικούς κατηγοριοποίησης των µηνυµάτων από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φαίνεται ότι σε 89 γίνεται λόγος για στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε 37 για στρατιωτική βοήθεια και πωλήσεις όπλων και σε 139 για έλεγχο οπλισµού ή και ζητήµατα αφοπλισµού. 

Οσον αφορά τις διαφόρων ειδών «στρατιωτικές διευθετήσεις» (κωδικόςMARR - Military Arrangements), συντάχθηκαν 138 τηλεγραφήµατα– τα 52 από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010. 

Τα περισσότερα (δώδεκα) αποστέλλονται λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισµού τον Νοέµβριο του 2009, µήνα κατά τον οποίο έχουµε και τα περισσότερα µηνύµατα σχετικά µε πωλήσεις όπλων (κωδικός MASS - Military Assistance and Sales).

Εθνική ασφάλεια

Το 2007 µπορεί να χαρακτηριστεί «χρονιά εθνικής ασφάλειας»: κατά τη διάρκεια του συγκεκριµένου έτους, από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα συντάχθηκαν, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Wikileaks, δέκα τηλεγραφήµατα που έφεραν τον κωδικό PINS – τα περισσότερα που είχαν αναφορές σε αυτό το ευαίσθητο ζήτηµα από το 2005 και µετά.


Στα πλέον πρόσφατα δύοτ ηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνίες δηµιουργίας 29 Ιανουαρίου 2009 και 16 ∆εκεµβρίου 2009, που αφορούν στην εθνική ασφάλεια περιλαµβάνονται επίσης αναφορές σε θέµατα τροµοκρατίας, εξωτερικών σχέσεων, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και οικονοµικής βοήθειας. 

Πέρα από τον κωδικό εθνικής ασφάλειας υπάρχει και αυτός της γενικής ασφάλειας: µε τον συγκεκριµένο κωδικό χαρακτηρίζονται 91 τηλεγραφήµατα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σαράντα δύο ακόµα τηλεγραφήµατα εµφανίζουν τον κωδικό PINR (Intelligence), που αντιστοιχεί στη συλλογή πληροφοριών.

Στα συγκεκριµένα µηνύµατα θίγονται επίσης ζητήµατα οικονοµίας, τροµοκρατίας,ασφάλειας, έως και επιστηµονικά θέµατα βιολογίας και ιατρικής, όπως προκύπτει από τους κωδικούς που φέρουν στις επικεφαλίδες. ∆εκατρία από αυτά συντάχθηκαν το2008, έντεκα το 2007 και επτά το 2009.

Ενεργειακά

Σε 80 τηλεγραφήµατα από τις αρχέςτου 2005έως τις αρχές του χρόνου που διανύουµε γίνονται αναφορές σε ενεργειακά ζητήµατα. 


Μάλιστα,σε πέντε από αυτά που συντάχθηκαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του2006 εµφανίζεται η επωνυµία της Gazprom, ενώ δεκατρία περιλαµβάνουν στοιχεία για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη βάση δεδοµένων των τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στους ανθρώπους τουWikileaks εµφανίζεται ένα µήνυµα µε ηµεροµηνία 30/4/2008 που φαίνεται πως σχετίζεται µε την υπογραφή Καραµανλή για την ελληνική συµµετοχή στην κατασκευή του αγωγού South Stream την προηγούµενη µέρα.

Τρία «ενεργειακά» τηλεγραφήµατα της προηγούµενης και της φετινής χρονιάς περιλαµβάνουν αναφορές στη Ρωσία, δύο στη Βουλγαρία,δύο στην Τουρκία, δύο στο Ιράν, ενώ µνηµονεύονται και η Ιταλία και το Αζερµπαϊτζάν. 


Πέρα από θέµατα ενέργειας και ενεργειακής τεχνολογίας, στα συγκεκριµένα µηνύµατα περιλαµβάνονται αναφορές για οικονοµικές και εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις και εξωτερικές σχέσεις.

Ανθρώπινα δικαιώµατα
Ο πιο συχνός κωδικός στα τηλεγραφήµατα έπειτα από αυτούς των εξωτερικών σχέσεων, των εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και µαζί µε αυτόν των οικονοµικών ζητηµάτων είναι ο PHUM,που αντιστοιχεί στον τοµέα των ανθρώπινων δικαιωµάτων: πάνω από 200 µηνύµατα µε αναφορές σε σχετικά ζητήµατα έχουν συνταχθεί από την αµερικανική πρεσβεία της Αθήνας και άλλα 36 από το προξενείο της Θεσσαλονίκης κατά την πενταετία Φεβρουάριος 2005 - Φεβρουάριος 2010. Ακόµα 41 τηλεγραφήµατα µνηµονεύουν θέµατα προσφύγων.


Τα τηλεγραφήµατα από την Ελλάδα

Συνολικά 1.385 τηλεγραφήµατα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης έχουν διαρρεύσει στον ιστότοπο του Wikileaks (www.wikileaks.ch) και αναµένεται να δηµοσιευθούν εντός των επόµενων εβδοµάδων.


Το χρονικό διάστηµα που καλύπτουν εκτείνεται ανάµεσα στον Ιούλιο του 1985 και τον Φεβρουάριο του 2010, ωστόσο τα περισσότερα συντάχθηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 και µετά.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο ήµισυ της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις τρία τηλεγραφήµατα – όλα τους αφορούν ζητήµατα τροµοκρατίας – ενώ άλλα τόσα εντοπίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και πάλι µε το ίδιο θέµα.

Σύµφωνα µε τους κωδικούς που φέρουν στις επικεφαλίδες τους, στα περισσότερα από τα διπλωµατικά µηνύµατα της αµερικανικής πρεσβείας και του προξενείου που έχουν διαρρεύσει γίνονται αναφορές σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων, ανθρωπίνων δικαιωµάτων και οικονοµίας.


Με την ένδειξη BAKOYANNIS

Τηλεγράφημα με την ένδειξη BAKOYANNIS στην επικεφαλίδα συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.


Σηµειώνεται ότι το συγκεκριµένο διπλωµατικό µήνυµα είναι το µόνο ανάµεσα στα 1.385 που φέρει κάποιο όνοµα στην κωδικοποίησή του. 

Στην πρόσφατη εκείνη περίοδο υπουργοποίησης της κ. Μπακογιάννη είχε αναφερθεί εκτεταµένα ο γερµανικός Τύπος µε άρθρα σε µεγάλες εφηµερίδες. 

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών από τις 2 Φεβρουαρίου σχεδόν µονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα. 

Ανάµεσα στα 31 τηλεγραφήµατα που έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks από τα µέσα Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2006, έντεκα είχαν αναφορές σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής, δέκα σε εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις, τέσσερα σε στρατιωτικές και αµυντικές διευθετήσεις, τέσσερα σε ενέργεια, τρία στη γρίπη των πτηνών, ένα στην Ολυµπιακή Αεροπορία και ένα σε αναρχικούς.!
πηγη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: