O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ ,παρέστη στην τελετή απονομής πτυχίων των αποφοίτων του 181ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών (ΥΚΤ), που πραγματοποιήθηκε στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), στο Σκαραμαγκά.
Στο σημείο αυτό θέλουμε να θίξουμε το ζήτημα πως η ΔΥΚ αντιμετωπίζει καίρια προβλήματα με τον εξοπλισμό της ο οποίος είναι πεπαλαιωμένος. Δεν νοείται η καλύτερη μονάδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην διαθέτει τα καλύτερα υλικά και μέσα για την επίτευξη της αποστολής της. Ειδικότερα, παρά την παραλαβή του νεότευκτου "ΩΚΥΑΛΟΣ" και τη δωρεά του RIB 42 Special Forces της Ιταλικής εταιρείας Fabio Buzzi υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμοτήτων στα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου και χαρακτηριστικά στα κορυφαίων επιδόσεων Ιταλικής σχεδίασης και Ελληνικής κατασκευής Super Termoli ST 60. Η πολυτυπία εν τω μεταξύ αυξάνει δραματικά το κόστος υποστήριξης. Τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου αποτελούν βασικό μέσο διείσδυσης και απαγκίστρωσης των Ομάδων Ανορθοδόξου Πολέμου και της Ομάδας Αμφίβιων Επιχειρήσεων.
Τα περισσότερα σκάφη της ΔΥΚ προέρχονται από δωρεές Ελλήνων πατριωτών που έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, η ΔΥΚ διαθέτει σκάφη τύπου Magna 44 καθώς και σκάφη που προέρχονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού. Με άλλα λόγια, πρόκειται για κατασχεμάνα σκάφη που χρησιμοποιούσαν Αλβανοί λαθρέμποροι στο Ιόνιο και τα οποία έπεσαν στα χέρια των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.
Τα δύο σκάφη τύπου Magna 44 είναι μήκους 13,4 μέτρων και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα εως και 50 μίλια. Τα υπόλοιπα σκάφη προέρχονται όπως προαναφέρθει από κατασχέσεις και οι ταχύτητες που δύναται να αναπτύξουν είναι μεταξύ 50 και 70 ναυτικών μιλίων.
Τα πληρώματα τους αποδικνύοντας την ευρυσετχνία τους έχουν καταφέρει να προσαρμόσουν πολυβόλα πάνω σε έστορες τόσο στην πλώρη όσο και στις κουπαστές της πρύμνης.
Όσον αφορά τον καταδυτικό εξοπλισμό η Δ.Υ.Κ χρησιμοποεί τρείς κατηγορίες καταδυτικών συσκευών.
Πρώτον, τις συσκευές ανοιχτού κυκλώματος για την αρχική εκπαίδευση του υποψηφίου στις καταδύσεις, δεύτερον τις συσκευές κλειστού κυκλώματος που προσδίδουν το στοιχείο της αφάνειας στον βατραχάνθρωπο καθώς δεν εξάγουν φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας και παρέχουν μεγαλύτερη αυτονομία καθώς ανακυκλώνουν τον αέρα εντός της συσκεύης.
Τέτοιου είδους συσκευές είναι η LAR VI και η LAR 5000 που έχουν παραληφθεί τους τελευταίους μήνες. Τρίτον, η ΔΥΚ και συγκεκριμένα η Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών χρησιμοποιεί και αντιμαγνητικές συσκευές κατάδυσης οι οποίες επιτρέπουν την προσέγγιση των βατραχανθρώπων στις νάρκες δίχως τον κίνδυνο έκρηξης λόγω των μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται πέριξ αυτής. Επιπλέον, ακόμα να αποκτηθούν σύγρονα μέσα υποβρύχιας διείσδυσης και απαγκίστρωσης.
Ομοίως η Δ.Υ.Κ χρειάζεται καινούργια ατομικά υλικά καθώς και φορητό οπλισμό ανάλογο.
Η Δ.Υ.Κ. είναι εξοπλισμένη με μια ποικιλία σύγχρονου οπλισμού για την κάλυψη των αναγκών της.
Το παλαιό πιστόλι M-1911A1 των 0,45' έχει αντικατασταθεί από το Glock 17 των 9mm, που έχει την ικανότητα βολής κάτω από την επιφάνεια του νερού και μεγαλύτερη ισχύ πυρός (γεμιστήρας 17 ή 19 φυσιγγίων).
Χρησιμοποιείται επίσης το Glock 18 με δυνατότητα αυτόματης βολής και θεωρητική ταχυβολία 1300 β.α.λ., με γεμιστήρες 17, 19 ή 33 φυσιγγίων.
Ως στάνταρ τυφέκιο έχει επιλεχθεί το αμερικάνικο M-16/ Μ4 στα μοντέλα A1, A2 και Carbine των 5,56 mm το οποίο συνδυάζεται με το βομβιδοβόλο M-203 των 40 mm.
Για την αθόρυβη εξουδετέρωση του εχθρού οι βατραχάνθρωποι χρησιμοποιούν το MP-5SD των 9 mm που φέρει ενσωματωμένο σιγαστήρα.
Υπάρχει επίσης το αυτόματο Ingram Model 11 των 9 mm γνωστότερο ως Cobray.
Στα πολυβόλα της ΔΥΚ περιλαμβάνονται τα γερμανικά πολυβόλα MG-3 των 7,62 mm, τα αμερικανικά Μ-60 των 7.62 mm, Βελγικά ελαφρά πολυβόλα FN MAG 58 των 7,62 mm ενω πρόσφατα η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών παρέλαβε τα σύγχρονα πολυβόλα Μ-249 Minimi των 5,56 mm τα οποία πλέον έχουν καταστεί ως το όπλο που χρησιμοποιεί κάθε σύγχρονη ειδική δύναμη.
Ως οπλισμός υποστήριξης χρησιμοποιούνται όλμοι C6-210 Commando των 60 mm καθώς και αυτόματα βομβιδοβόλα GMG-40 mm της Hecler & Koch.
Φυσικά, δεν λείπει και το γνωστό όπλο ελεύθερου σκοπευτή Μ-82 Α1 Βarett των 12,7 mm. Τέλος, σε υπηρεσία βρίσκονται εκτοξευτές ρουκετών M-72A2 των 66 mm μέχρι και εξοτικά όπλα όπως είναι οι βαλίστρες μαζί με διόπτρες ελεύθερης σκόπευσης.
Για την πραγμάτωση των δολιοφθορών η μονάδα είναι εφοδιασμένη με εκρηκτικές ύλες καθώς και θαλάσσιες νάρκες προσκόλησης σε σκάφη επιφανείας.
Μείζον είναι και το θέμα των επικοινωνιών και γενικότερα των ηλεκτρονικών μέσων. Η Δ.Υ.Κ για να είναι σε θέση να εκτελέσει όλο το φάσμα των αποστολών που της έχουν ανατεθεί από το Αρχηγείο Στόλου χρειάζεται εκτός από σκληρή και απαιτητική εκπαίδευση και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Πόσο μάλλον στις σύγχρονές επιχειρήσεις.
Συνεπώς, κύριε Υπουργέ εκτός από ευχολόγια κάντε και έργα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου