Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τούρκοι φοιτητές στη Ρωσία για εξειδίκευση στη πυρηνική μηχανική

Susquehanna_st
80 Τούρκοι φοιτητές- οι οποίοι επιλέχθηκαν μεταξύ 6.300 υποψηφίων- πρόκειται να βρεθούν στη Ρωσία, προκειμένου να εξειδικευτούν σε σπουδές πυρηνικής φυσικής.


 Οι 80 φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας “MePhl” και το Κρατικό Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο, αντίστοιχα, λαμβάνοντας πλήρη υποτροφία και με την διασφάλιση της απασχόλησης στο μέλλον, στην αντίστοιχη κρατική εταιρία της Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών εξειδίκευσης, που θα πραγματοποιήσουν.

Οι φοιτητές, που επιλέχθηκαν κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων, μπορούν να αποφασίσουν σε ποιο πανεπιστήμιο της Ρωσίας προτιμούν να φοιτήσουν, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται σπουδαστές από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (İTÜ) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής (METU).

Προβλέπεται μηνιαία υποτροφία ύψους 500 δολαρίων, ενώ θα τους παρέχεται και στέγαση, καθώς και μία θέση πρακτικής, στη συνέχεια των σπουδών τους.

Ετησίως, θα τους παρέχεται και ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής, για τον τόπο καταγωγής τους.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η Ρωσία επιμορφώνει ήδη 250 Τούρκους φοιτητές στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, που υπεγράφη το 2010, μέσα στο οποίο ορίστηκε και η δημιουργία του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην επαρχεία Akkuyu, που βρίσκεται στα νότια της χώρας.

Αφού περάσουν επιτυχώς τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας και όσα σχετίζονται με την πυρηνική τεχνολογία, οι φοιτητές θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom.

Με το πέρας της πρακτικής του, θα επιστρέψουν στην Τουρκία, όπου και θα εργαστούν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Akkuyu.

Δεν υπάρχουν σχόλια: