Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΟ SOS ΠΡΟΣ… ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

misir7311ceb2111Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Κυριολεκτικό SOS εκπέμπει η Τουρκικά προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες καθώς ένεκα των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή έχουν ναυαγήσει όλες οι εξαγωγές της προς Σαουδική Αραβία και προς τις χώρες του Περσικού κόλπου, με συνέπεια την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων και με απόρροια άλλο ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα για το καθεστώς Ερντογάν, που ήδη αντιμετωπίζει την απαρχή μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης η οποία ξεθωριάζει το περίφημο οικονομικό του θαύμα.


Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης στις 24 Απριλίου να απαγορεύσει ουσιαστικά τα τουρκικά φορτηγά πλοία να διέρχονται από την διώρυγα του Σουέζ, εξ αιτίας της γνωστής έντονα επικριτικής στάσης του Ερντογάν προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σίσυ, τον οποίο χαρακτηρίζει παράνομο στυγνό δικτάτορα, έχει προκαλέσει την κατάρρευση των τουρκικών εξαγωγών προς τον Περσικό κόλπο.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα, μέχρι το 2002 οι τουρκικές εξαγωγές προς τον Περσικό κόλπο ακολουθούσαν τη οδική οδό μέσω Ιράκ. 

Μετά την κατάληψη του Ιράκ και την αναρχία που επικράτησε στην χώρα αυτή, η οδός αύτη κρίθηκε επισφαλής και έτσι η κύρια δίοδος των τουρκικών εξαγωγών έγινε η Συρία.

Με την έναρξη όμως του συριακού εμφυλίου ήδη από το 2011 και αφού κρίθηκε επικίνδυνη και η διαδρομή αυτή, η κύρια οδός εξαγωγών έγινε η διώρυγα του Σουέζ που είναι υπό αιγυπτιακό έλεγχο. 

Άλλωστε ο τότε ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μορσί, ήταν στενός φίλος του Ερντογάν.

Τώρα με την απόφαση αύτη της Αιγύπτου, από τις 15 Απριλίου η Τουρκία βρέθηκε σε μεγάλο αδιέξοδο καθώς άλλη δίοδος δεν υπάρχει, ενώ αποκλείεται το Ιράν ένεκα των γνωστών συνθηκών άλλα και από την αντιπαράθεση του Ιράν με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Έτσι η μόνη σωτηρία για τους Τούρκους και τα τουρκικά προϊόντα κυρίως αγροτικής φύσεως που τώρα σαπίζουν στην Τουρκία, είναι να… αναλάβουν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες να προωθήσουν τα προϊόντα τους προς τον Νότο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Αίγυπτο. 

Άλλωστε, Έλληνες εφοπλιστές πρόσφατα συνεργάστηκαν άριστα με τον τουρκικό καθεστώς για να προωθήσουν το παράνομο πετρέλαιο του βορείου Ιράκ προς την Δύση.

Μένει να δούμε αν αυτό το… τουρκικό «όνειρο» θα γίνει πραγματικότητα και κυρίως τι συνέπειες μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια αναπάντεχη εξέλιξη, αν και πρέπει να πούμε πως οι ενδείξεις μέχρι τώρα δεν είναι ενθαρρυντικές προς την τουρκική πλευρά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: