Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μαζικές Εξαγορές Γης για Εκπαίδευση Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια – Ιδανική η Βόρεια Ελλάδα

Islamic-Balkans
Μαζικές Εξαγορές Γης για Δημιουργία Κοινοτήτων – Κέντρων Εκπαίδευσης Τζιχαντιστών στα Βαλκάνια – Ιδανική η Βόρεια Ελλάδα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Στο χωριό Όσβε πλησίον του δήμου Μάγκλαϊ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης λειτουργεί κέντρο εκπαίδευσης τζιχαντιστών, από το οποίο έχουν ήδη σταλεί στη Συρία 12 τζιχαντιστές, οι 5 από τους οποίους σκοτώθηκαν.

Το χωριό αυτό, το οποίο απέχει μόνο 250 χλμ από το Βελιγράδι, πριν τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία είχε κατά πλειοψηφία σερβικό πληθυσμό, ενώ τονίζεται ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Β-Ε (SIPA και OSA) διεξάγουν εντατική έρευνα γιαυτό όπως και για υποψίες ότι οι ουαχαβίτες που μένουν στο χωριό έχουν τη στήριξη αστυνομικών κύκλων από το καντόνι Ζένιτσα-Ντόμποϊ.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Τζέβαντ Γκαλιάσεβιτς, ειδικού σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και πρώην δημάρχου του Μάγκλαϊ, το χωριό Όσβε δεν αποτελεί τυχαία επιλογή των τζιχαντιστών για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης, πρωτίστως λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του φυσικού περιβάλλοντος (δάση, βουνό), αλλά και επειδή το χωριό σήμερα έχει μόνο δέκα σπίτια εκ των οποίων μόνο τρία είναι κατοικημένα και ως εκ τούτου οι τζιχαντιστές κυκλοφορούν ελεύθερα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαλιάσεβιτς, επικεφαλής της ομάδας Ουαχαβιτών στο Όσβε είναι ο Ίζετ Χάτζιτς Ζάρα, στενός συνεργάτης του επικεφαλής του κινήματος Ουχαβιτών στη Β-Ε, Νουσρέτ Ιμάμοβιτς από το Γκόρνια Μάοτσα, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στη Συρία.

Επιπλέον κατά τον Σέρβο καθηγητή της Σχολής Σωμάτων Ασφαλείας, Ντάρκο Τριφούνοβιτς, η στρατολόγηση και εκπαίδευση τρομοκρατών μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα Σερβίας – Β-Ε συνιστά κίνδυνο ασφαλείας και για τη Σερβία, ιδιαίτερα επειδή είναι σαφές πλέον σήμερα ότι οι μουτζαχεντίν δεν εγκατέλειψαν τη Βοσνία μετά τον πόλεμο, μολονότι όφειλαν να το κάνουν, βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον.

Είναι σημαντικό ότι ο Ίζετ Χάτζιτς Ζάρα ήταν ο πρώτος που αγόρασε σπίτι στο χωριό Όσβε, ενώ ακολούθησαν μαζικές εξαγορές γης και σπιτιών και δημιουργία μιας νέας κοινότητας στο χωριό όπου στο παρελθόν κατοικούσαν Σέρβοι.

Σημειώνεται επίσης ότι το ορθόδοξο σερβικό νεκροταφείου του χωριού έχει καταστραφεί, όπως και ότι την ηγεσία των Ουχαβιτών του Όσβε ενδέχεται να αναλάβει ο Χάρουν Μεκίτσεβιτς, πρώην στέλεχος του κινήματος Ουαχαβιτών στο Γκόρνια Μάοτσα, ο οποίος σήμερα μένει στην Αυστραλία και διοικεί Κέντρο Ισλαμικών Σπουδών στη Μελβούρνη ενώ πρόσφατα αγόρασε 20 στρέμματα γης στο Όσβε.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pendapostagma.gr, η δημιουργία κοινοτήτων τζιχαντιστών, που ταυτόχρονα θα είναι και κέντρα εκπαίδευσης τρομοκρατών, είναι μια μορφή δράσης που θα πρέπει να απασχολήσει και να ανησυχήσει τις Ελληνικές Αρχές Ασφαλείας.

Ειδικά στην Ελλάδα η οικονομική κρίση δίνει ευκαιρίες για μαζικές αγορές γης και κυρίως σε χωριά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, που έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους, αποτελώντας ιδανική περίπτωση τόσο από πλευράς αστυνόμευσης όσο και εγγύτητας με το φυσικό κέντρο των τρομοκρατών στην Β-Ε, αλλά και με χώρες που θα συνεργαζόντουσαν πρόθυμα μαζί τους κατά της ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: