Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Το επικείμενο «ποιοτικό άλμα» της τουρκικής βιομηχανίας σε σχέση με την Ελλάδα

kaplan-jpg
Η Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναπτύξει εντυπωσιακά , την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της.


Η κεντρική ιδέα της όλης προσπάθειας ξεκίνησε ως προσπάθεια για την σταδιακή απεξάρτηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων,  από τις  δυτικές εταιρείες (ΗΠΑ , Γερμανία,κά) .

Φθάνοντας το 2015, οφείλουμε να το παραδεχθούμε ότι  Τούρκοι έχουν καταφέρει πολλά, κυρίως λόγω της στενής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και  το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, αλλιώς……

Παρόλα αυτά το διεθνές λόμπυ , σύμφωνα με άποψη της ιστοσελίδας δεν πρόκειται να επιτρέψει ΠΟΤΕ  στην Τουρκία να  «γιγαντωθεί» σε αυτόν τον τομέα, για ευνόητους λόγους. Η συνεργασία όμως της Άγκυρας με Κίνα , Ρωσία  θα της προσδώσει μεγάλη « ποιότητα» και ακόμη μεγαλύτερη άνοδο .

Οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 1,4 τοις εκατό την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, αναφέρει η τουρκική ένωση εξαγωγέων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων*** Ανατολή  .

Οι εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, έχουν αποτιμηθεί στα 461 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας μια αύξηση 1,36 τοις εκατό σε σχέση με  την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία από την  Συνέλευση των Τούρκων Εξαγωγέων.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής τουρκικού αμυντικού  υλικού με το 40 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών της άμυνας της χώρας, συνολικού ύψους 182.000.000 δολαρίων. 

Άλλες σημαντικές αγορές ήταν η Μαλαισία με $ 54.000.000 και η Ισπανία, με τις δαπάνες να ανέρχονται στα  33.500.000 δολάρια .

Έτσι για να βλέπουμε ποιοι μας «κοντράρουν»( Ισπανία) σαν Ελλάδα στην ΕΕ…

Τα κυριότερα  αμυντικά «προϊόντα»  των τουρκικών  εξαγωγών ήταν κομμάτια αεροσκαφών , κομμάτια  ελικοπτέρων, κινητήρες, τεθωρακισμένα οχήματα,  ταχύπλοα σκάφη,  πύραυλοι , ρουκέτες, πλατφόρμες εκτόξευσης, ελαφρών όπλων και ηλεκτρονικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πομπών, προσομοιωτών, αισθητήρων και λογισμικού.

Τα «προϊόντα» αυτά αποτελούν μόνο το 1 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών, και  αποτιμώνται σε 49 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στο τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας φτάνει   το 1.600.000.000 δολάρια  το 2014, από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2013.


Σύμφωνα με πλήθος άρθρων και αναλύσεων ειδικών από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, οι Τούρκοι, οφείλουμε να το παραδεχθούμε βρίσκονται ένα «κλίκ», για να παράγουν σχεδόν εξολοκλήρου τουρκικής κατασκευής σημαντικά αμυντικά προϊόντα.

Η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Σε  σχέση με την ελληνική αμυντική βιομηχανικά η οποία ξεκίνησε πρώτη  από την τουρκική στο τομέα αυτόν , η «γείτονες» έχουν επιτύχει περισσότερα…

Αυτή είναι η αλήθεια και εδράζεται στο γεγονός ότι οι τουρκικές εταιρείες του κλάδου, λειτούργησαν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ οι ελληνικές βιομηχανίες αν και είχαν καλύτερο από άποψης  και ποιότητας έμψυχο υλικό, κατέληξαν όλες μια αποτυχημένη ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: