Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Μεγάλη «σφαλιάρα» του Καΐρου στην Άγκυρα: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι κράτος»

egypt-sisi_0

ΒΙΝΤΕΟ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Nεό «χαστούκι» από την Αίγυπτο στην Τουρκία κατά την υπουργική σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κουβέιτ όπου το Κάιρο, τηρώντας τη διεθνή νομιμότητα, αρνήθηκε να δεχθεί τουρκικό όπου περιγράφεται η τ/κ κοινότητα στην Κύπρο ως «κράτος».


Η θέση του Καϊρου είχε και την υποστήριξη κι άλλων κρατών.


Πλην του Αζερμπαϊτζάν (της δεύτερης φυλετικής Τουρκίας, που ωστόσο θρησκευτικά πρόσκεινται φιλικά προς το Ιράν καθότι έχει συντριπτική σιιτική πλειοψηφία) και πιο χλιαρά του Πακιστάν, η Τουρκία δεν βρήκε αλλού υποστήριξη και για πρώτη φορά βρέθηκε απομονωμένη, στο δικό της «γήπεδο».


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πήγε στο Κουβέιτ από τα Κατεχόμενα βρέθηκε προ εκπλήξεως, παρόλο που γνώριζε τις ενστάσεις της Αιγύπτου κι άλλων χωρών από την προπαρασκευαστική σύνοδο.


Είχε δε, αναχωρώντας από τα Κατεχόμενα, αναφέρει πως δεν μπορεί η περιγραφή που υπήρχε στο σχέδιο Ανάν («τ/κ κράτος», αυτά ήθελαν κάποιοι να περάσουν με το εθνοκτόνο σχέδιο) και υιοθετείται από την Ισλαμική Συνεργασία από το 2004 και εντεύθεν τώρα να απαλειφθεί.


Η Αίγυπτος παρουσίασε δικό της προσχέδιο ψηφίσματος και ζήτησε εάν δεν υπήρχε συναίνεση να τεθούν σε ψηφοφορία τα κείμενα. 


Τότε, η Τουρκία απάντησε πως εάν γίνει τούτο τότε σε ψηφοφορία πρέπει να τεθούν όλα τα ψηφίσματα για όλα τα θέματα.


Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα για την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εμίρη του Κουβέιτ, που φιλοξενούσε τη σύνοδο και του ζήτησε να παρέμβει. Μπροστά στο ορατό πλέον αδιέξοδο, ο Εμίρης έδωσε οδηγίες να υπάρξει συνεννόηση με τη Γραμματεία της Ισλαμικής Συνεργασίας για τη διαμόρφωση συμβιβαστικού κειμένου για το Κυπριακό.


Το συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο τελικά εγκρίθηκε συνιστά σοβαρή βελτίωση για τις κυπριακές θέσεις, παρόλο που παραμένουν αρνητικές διατυπώσεις που διαχρονικά υιοθετούνταν σε κείμενα της Ισλαμικής Συνεργασίας.


Η ορολογία που χρησιμοποιείται υιοθετεί το λεξιλόγιο που καταγράφεται στη κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, για συνιστώντα κρατίδια. 


Είναι σαφές πως εκείνο που μετρά στην προκειμένη περίπτωση πέραν της βελτίωσης του κειμένου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχασε την παντοκρατορία της στην Ισλαμική Συνεργασία, όπου έκανε ότι ήθελε για το Κυπριακό, και γενικώς είχε δημιουργήσει ένα είδος «Τουρκικής Κοινοπολιτείας» με χώρες-δορυφόρους που άγονταν και φέρονταν ανάλογα με τις ορέξεις της Άγκυρας.


Φυσικά η στάση της Αιγύπτου δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει κάθε σκοπό να τιμήσει την προδιαγραφόμενη συμμαχία της με Ελλάδα και Κύπρο ενώ δεν ξεχνά το ρόλο της Τουρκίας όταν επί προεδρίας του ισλαμιστή προέδρου Μ.Μόρσι, το Κάϊρο είχε καταστεί υποτελές της Άγκυρας, και ήταν έτοιμο να προωθήσει τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της.


Στην Αίγυπτο θεωρούν ότι οι Τούρκοι εξοπλίζουν τους απανταχού ισλαμιστές εγκληματίες, όπως και αυτούς του Σινά με τους οποίους πολεμά καθημερινά πλέον ο αιγυπτιακός Στρατός (η ισχύς του θεωρείται ακόμα απαγορευτική, ώστε οι ισλαμιστές να επιχειρήσουν μια κατά μέτωπο επίθεση, και αρκούνται σε αντάρτικες επιθέσεις).

Όπως θα δείτε από το παρακάτω βίντεο, έχουν απόλυτο δίκιο.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο που επιβεβαιώνουν την υπόθεση, την οποία μέχρι σήμερα διέψευδε κατηγορηματικά η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της ‘Αγκυρας, για παραδόσεις όπλων στους εξτρεμιστές-εισβολείς αντάρτες που πολεμούν στη Συρία και σφάζουν γυναίκες, γέρους και παιδιά, στις αρχές του 2014.


Στην έντυπη και στην ηλεκτρονική της έκδοση, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες με οβίδες κρυμμένες κάτω από φάρμακα μέσα σε φορτηγά που επισήμως είχαν ναυλωθεί από ανθρωπιστική οργάνωση και τα οποία η τουρκική αστυνομία είχε σταματήσει Ιανουάριο του 2014 κοντά στα συριακά σύνορα.


Σύμφωνα με την Cumhuriyet, τα φορτηγά που είχαν ακινητοποιηθεί από την αστυνομία κοντά στα σύνορα μετέφεραν 1.000 οβίδες, 80.000 σφαίρες για όπλα μικρού και μεγάλου διαμετρήματος και εκατοντάδες εκτοξευτήρες ρουκετών.


 Η προμήθεια αυτού του ρωσικής κατασκευής υλικού είχε γίνει από χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, προσθέτει η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή τον πλήρη έλεγχο της δέκατης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Bank Asya, δήλωσαν πως πήραν χθες οι τουρκικές αρχές, εξέλιξη η οποία ερμηνεύεται ως ένα ακόμα επεισόδιο του πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένου εχθρού του.


Σε ανακοίνωση την οποία ανήρτησε στον ιστότοπό του, ο τουρκικός φορέας ρύθμισης και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος (BDDK) διευκρινίζει πως ανέθεσε τον έλεγχο της ισλαμικής τράπεζας στο Ταμείο Ασφάλισης και Εγγύησης των Καταθέσεων (TMSF), ένα δημόσιο οργανισμό.


Ο BDDK δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή επικαλούμενος το ότι «τα προβλήματα που προκαλούνταν στις δραστηριότητες της τράπεζας από τη χρηματοοικονομική της δομή, από τις εταιρικές της σχέσεις και από τη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου συνιστούσαν κίνδυνο (…) για την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» της Τουρκίας.


Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον της Bank Asya τον περασμένο Φεβρουάριο, παίρνοντας τον έλεγχο του Διοικητικού της Συμβουλίου, τον οποίο επίσης ανέθεσε στο TMSF, επικαλούμενη τότε την «έλλειψη διαφάνειας» στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας.


Τότε, μάλιστα, η διεύθυνση του πιστωτικού ιδρύματος είχε καταγγείλει την πράξη χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» απόφαση, την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση έκανε λόγο για τα «πολιτικά» κίνητρα της απόφασης.


Η Bank Asya, η οποία ιδρύθηκε το 1996, θεωρείται στενά συνδεδεμένη με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του Τούρκου ιμάμη ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από όπου διευθύνει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.


Αν και υπήρξε πιστός σύμμαχος του Ερντογάν αφότου αναδείχθηκε στην εξουσία το 2002, μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του μετά το σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο κηλίδωσε την υπόληψη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης στα τέλη του 2013.


Έκτοτε, ο τότε πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει κηρύξει τον πόλεμο στον Γκιουλέν, εξαπολύοντας μια σειρά διωγμών προσώπων που φέρονται να είναι μέλη του τάγματός του, του Χιζμέτ, ιδίως στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Η Bank Asya απασχολεί 5.000 υπαλλήλους στην Τουρκία. Διαθέτει 300 υποκαταστήματα και έχει περίπου 4,5 εκατ. πελάτες.


Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών ανακοινώθηκε μόλις οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.


 Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία δεκατρία χρόνια, θεωρείται το φαβορί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, παρόλο που τα ποσοστά του εμφανίζονται μειωμένα.


Το σημαντικότερο όμως με τον Φ.Γκιουλέν είναι ότι ζει σε ράντσο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και θεωρείται άνθρωπος των Αμερικανών, με τον οποίο οι Αμερικανοί ήλπιζαν στη δημιουργία μετριοπαθούς και ελέγξιμου Ισλάμ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν όμως τους προέκυψε ιδιαίτερα ανεξάρτητος και…ανυπάκουος. Τώρα προσπαθούν να τον «πριονίσουν» κάτι που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για την Ουάσιγκτον, άλλωστε στο μέτωπο της Συρίας είχαν και έχουν κοινή στρατηγική.


Μαζί δημιούργησαν και εξόπλισαν όλες τις τζιχαντιστικές ομάδες που πολεμούν εναντίον του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ και έχουν γενοκτονήσει χιλιάδες Ελληνορθόδοξων Χριστιανών,Αλαουϊτών, Σιιτών, αλλά και αρκετών Σουνιτών που δεν ήθελαν να ταχθούν μαζί τους και να γίνουν εγκληματίες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: