Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Νέα εχθρική πρόκληση από την Αλβανία

Anthellinika-Katharmata
«Δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας» απάντησε την Τετάρτη ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κίνηση των Τιράνων να ζητήσουν από την Αθήνα να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
-με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα-, αλλά και να τους παραδοθούν χάρτες των ερευνών στην Ήπειρο, αμφισβητώντας ουσιαστικά και τα χερσαία σύνορα με τη χώρα μας «Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο.

"Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα.


Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για τις σχέσεις καλής γειτονίας.


 Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» δήλωσε ο κ. Ράμα.


Ο Αλβανός πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα. 


Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Αθήνα για τη συμμετοχή του κόμματος των Τσάμηδων, PDIU, στον κυβερνητικό συνασπισμό που ηγείται, τόνισε :

«Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».

Οι νέες δηλώσεις Ράμα αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο, το ήδη βαρύ κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και να πολλαπλασιάσουν τα σύννεφα μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.


Τίρανα οφείλουν να επιστρέψουν στο σεβασμό της νομιμότητας Μετά την ρηματική διακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης που ζητούσε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χάρτες των θαλασσίων οικοπέδων του Ιονίου όπου η Ελλάδα σκοπεύει να ερευνήσει για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί τα Τίρανα ότι διολισθαίνουν.

«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά.

Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

apantisi-ellinikou-upeks-ston-rama-i-politiki-igesia-tis-filis-kai-geitonos-xoras-diolisthainei-
Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολιάζοντας την σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: