Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ

aaaa__article__article
7311ceb21111Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Στις αρχές του εικοστού αιώνα η Κωνσταντινούπολη ήταν η μεγαλύτερη αστική συγκέντρωση του ελληνισμού με πληθυσμό περίπου 300.000 όταν η Αθήνα ήταν ένα μικρό αστικό κέντρο.


Οι Τούρκοι γρήγορα κατάλαβαν ότι η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης ήταν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην εθνοκάθαρση που είχε αρχίσει ο Κεμάλ.

Το ανθελληνικό τους μένος κατά της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης με πολύ μικρά διαλειμματα ηρεμίας, κορυφώθηκε με το πογκρόμ του 1955, που έμεινε στην ιστορία σαν «Η Νύχτα των Κρυστάλλων».


Το πόσο οργανωμένο ήταν αυτό το πογκρόμ φ αποκαλύφτηκε λίγα χρόνια αργότερα το 1960 όταν έγινε το πρώτο πραξικόπημα των στρατηγών.


Είναι χαρακτηριστικό πως στην μετέπειτα δίκη που έγινε, ο τότε ηγέτης του πραξικοπήματος του 1960, συνταγματάρχης Αρπασλάν Τουρκές και μετέπειτα αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, επειδή γνώριζε τα γεγονότα και το παρασκήνιο είχε πιέσει στο να σταματήσουν να ασχολούνται με τα Σεπτεμβριανά,.

Ο Τουρκές, είχε τονίσει όπως αποκάλυψε η εβδομαδιαία επιθεώρηση Αϊντινλίκ πως, «ότι έγινε, έγινε για το συμφέροντα της Τουρκίας και δεν θα πρέπει να μιλάμε πολύ για τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955». 

Όπως είναι γνωστό, για τα γεγονότα εκείνων των ημερών κατηγορήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές, που ανατράπηκε από το πραξικόπημα του 1960, στο οποίο ο Τουρκές ήταν ηγετική μορφή.


Το φταίξιμο όμως αποδόθηκε από το επίσημο τουρκικό κράτος στους κομουνιστές και είχαν συλληφθεί τότε οι γνωστοί Τούρκοι αριστεροί, Αζίζ Νεσίν, Κεμάλ Ταχίρ, Χασάν Ιζετίν Ντιναμό και άλλα 44 στελέχη αριστερών οργανώσεων, αλλά οι ανακρίσεις σε βάρος τους δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν κάποια κατηγορία.


Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει μια μικρή ελληνική μειονότητα κατά άλλους 2.000 κατά άλλους 4.000. 


Πολλοί Κωνσταντινουπολίτες τα τελευταία χρόνια αισθανόμενοι την νοσταλγία για την πατρίδα τους επιστέφουν με όλες τις δυσκολίες στην Πόλη.

Την Κωνσταντινούπολη δεν την ξεχάσαμε ποτέ ακόμα και κάτω από το αβάσταχτο βάρος των μυτερών μιναρέδων.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν και παραμένει η προαιώνια πατρίδα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Η προαιώνια πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των θρύλων της επιστροφής των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, θρύλοι που σήμερα προκαλούν το δέος στους ιδίους τους Τούρκους.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: