Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Πολ Τόμσεν: Στα Βαλκάνια ανήκετε, 300 ευρώ μισθός είναι καλά

59195fa251141c8e
Τι κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.


Με την κατάθεση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τις συνθήκες που μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια.

Περιγραφικός ήταν ο κ. Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των τροϊκανών, αλλά και για την απαράδεκτη συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν.

"Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο.


Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια", ανέφερε.

Και συμπλήρωσε:

"Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόικα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση.


Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν;

"Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε".

Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, "300 ευρώ καλά είναι"".

"Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστο ορισμένοι, να την γνωρίζουν" υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Τόνισε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει κόκκινες γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι "αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα".

"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια", τόνισε επίσης.

Κλείνοντας, ο κ. Κορκίδης κατέληξε:

"Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση.

Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα.

Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται".

Δεν υπάρχουν σχόλια: