Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Π.Λαφαζάνης: «Ο Greek Stream βρίσκεται στην τελική ευθεία – Δεν μας απασχολούν οι αντιδράσεις από ΗΠΑ-ΕΕ»

agogos_5--600X341-LAFAZANIS
"ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ"

"Ο Greek Stream που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη βρίσκεται στην τελική ευθεία" δήλωσε πριν από λιγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
Απέρριψε ο υπουργός τις πιέσεις για να μη δεχθεί η κυβέρνηση τη διέλευση από την Ελλάδα του αγωγού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. 

 
«Κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση δεν δέχεται να της τραβήξει κανείς το αυτί», τόνισε ο υπουργός απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.
 
«Προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και τον ελληνικό λαό με όλες μας τις δυνάμεις. Και οι διαπραγματεύσεις είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε. Θέλουμε συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας που θα κρατήσει όρθια τη χώρα και τον λαό στην κρίση», είπε.

 
Αναφερόμενος στον ρωσικό αγωγό ο Π. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι «μονομερώς προχωρήσαμε στην αποδοχή του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο. Προσωπικά έκανα επαφές για να προωθήσω και να στηρίξω τον αγωγό και το έκανε και ο Πρωθυπουργός και το κάναμε χωρίς να ρωτήσουμε κανένα»

 
«Ακολουθούμε πολιτική που έχει ένα και μοναδικό γνώμονα: το εθνικό συμφέρον.

Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία ούτε προτεκτοράτο, είναι ανεξάρτητη χώρα και ακολουθεί πλέον ανεξάρτητο δρόμο», υπογράμμισε και ανακοίνωσε ότι «οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και θα μπορούσα να πω ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία».

 
«Υπηρετεί το εθνικό και λαϊκό συμφέρον: εφόσον επιλέγει αυτός ο διάδρομος, στηρίζουμε τη διέλευσή του». «Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλαπλές αντιδράσεις από ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς κύκλους.

Τις παίρνουμε υπόψη μας, αλλά η στάση μας δεν καθορίζεται από αυτές αλλά από το εθνικό και λαϊκό συμφέρον», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

 
Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για υδρογονάνθρακες σε 20 θαλάσσια οικόπεδα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε ότι «τελειώνουν μέσα Ιουλίου και θα δοθούν οι σχετικές αδειοδοτήσεις με βάση το δημόσιο συμφέρον. 
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι τον επόμενο μήνα θα έχουμε εξαγωγή φυσικού αερίου».
«Η υπόθεση θέλει χρόνο.
Η προετοιμασία και η στήριξή της θα αποφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

 
Ο Ηλ. Κασιδιάρης αναφέρθηκε στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους κατοίκους. Υποστήριξε ότι η υφιστάμενη σύμβαση με την Eldorado Gold «καταλύει το δημόσιο συμφέρον» και χαρακτήρισε ως «επικοινωνιακού χαρακτήρα»τις ενέργειες της κυβέρνησης με τις οποίες ανακλήθηκαν εγκρίσεις μελετών και αφαιρέθηκαν άδειες λειτουργίας της εταιρείας.

 
«Αυτό που ξέρω είναι ότι η σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί, και δεν θα καταγγελθεί», είπε ζητώντας να γίνει «καινούριος διαγωνισμός».
 
«Για μας η Eldorado δεν είναι πάνω από τους νόμους και τις κυβερνήσεις», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνοντας πως «αυτό που κάνει η κυβέρνηση με συνέπεια, αυστηρότητα και σταθερότητα είναι να προσπαθεί να τηρηθεί η δημοκρατική νομιμότητα και να προστατευθεί το περιβάλλον».

 
«Κάποια μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα έχουν συνηθίσει να μην ελέγχονται, να θεωρούν τον εαυτό τους ως κράτος εν κράτει και τις κυβερνήσεις ως υπαλληλικό προσωπικό. Και άρχισαν να αντιδρούν και να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως πολιορκητικό κριό. 

 
Δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους.
Στηρίζουμε τα δικαιώματά τους και την εργασία τους», ξεκαθάρισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και δήλωσε πως «η αντίθεσή μας είναι με την επιχείρηση κατά πόσον τηρεί νομιμότητα, περιβαλλοντική νομοθεσία και προστατεύει το περιβάλλον».
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: