Τρίτη 26 Μαΐου 2015

TO ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΩΝ ΗΠΑ: Ένα βήμα πριν από την «ακτίνα θανάτου»

laserarticle1
Ο «Πόλεμος των Άστρων» ίσως δεν αργήσει να γίνει πραγματικότητα στον πλανήτη μας, καθώς οι ΗΠΑ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν ένα αερομεταφερόμενο υπερόπλο λέιζερ, το οποίο εκτοξεύει από ψηλά «ακτίνες θανάτου» που καταστρέφουν με τρομερή ακρίβεια τον επίγειο ή εναέριο στόχο τους.


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του στρατού των ΗΠΑ, αυτή που πριν από δεκαετίες έθεσε τα θεμέλια του ίντερνετ, ανακοίνωσε ότι οι εργαστηριακές δοκιμές του νέου όπλου ακτίνων στέφθηκαν με επιτυχία, αποκαλύπτοντας την «χωρίς προηγούμενο ισχύ» του συστήματος λέιζερ.

Το οπλικό σύστημα θα δοκιμαστεί πλέον φέτος το καλοκαίρι σε πραγματικές συνθήκες στο Νέο Μεξικό, εναντίον κινούμενων επίγειων ή εναέριων στόχων (πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού, οχημάτων κ.α.), με τελικό στόχο κάποια στιγμή να ενσωματωθεί σε πολεμικά αεροσκάφη, δορυφόρους, drones ή οτιδήποτε άλλο πετάει.

Το ερευνητικό πρόγραμμα (με το ελληνίζον ακρωνύμιο) HΕLLADS-High-Energy Liquid Laser Area System, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία General Atomics, σε συνεργασία με τη DARPA, αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός λέιζερ 150 κιλοβάτ, αρκετά μικρού για να τοποθετηθεί πάνω σε ένα ιπτάμενο σκάφος.

Σύμφωνα με τη DARPA, το οπλικό σύστημα είναι δέκα φορές μικρότερο και ελαφρύτερο από τα σημερινά λέιζερ ίδιας ισχύος.

Η μυστικοπαθής Υπηρεσία έκανε λόγο για σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερπηδηθούν, αλλά τελικά είναι γεγονός ένα νέου τύπου λέιζερ στερεάς κατάστασης «με ισχύ και ποιότητα ακτίνας άνευ προηγουμένου για το μέγεθός του».

Μεταξύ άλλων, η «ακτίνα θανάτου» θα χρησιμοποιηθεί και από το έδαφος για να καταστρέφει μικρά εχθρικά ιπτάμενα σκάφη (drones).

Επίσης, αναμένεται να αξιοποιηθεί σε μελλοντικούς βομβαρδισμούς, στους οποίους χρειάζεται στόχευση μεγάλης ακρίβειας και ελαχιστοποίηση του κινδύνου παράπλευρων απωλειών.
laserarr3

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: