Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η «Τρίαινα του Ποσειδώνα» ταράζει τα νερά της Μαύρης θάλασσας

BlackSeaMap-TRIENA
Η Μαύρη θάλασσα τον τελευταίο  μήνα  έχει «πάρει φωτιά», ρωσικά, αμερικανικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποιούν συνεχώς ναυτικές ασκήσεις.


Το ζήτημα της Μολδαβίας, η Κριμαία και κυρίως η κόντρα των ΗΠΑ με την Ρωσίας , οδηγεί σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, σε  μία περίεργη προπαρασκευαστική περίοδο,  πριν τις  πιθανές κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις .

Η κοινή ναυτική άσκηση με την κωδική ονομασία «τρίαινα του Ποσειδώνα 2015» ξεκίνησε στην Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή 12 ρουμανικών πολεμικών σκαφών  και ενός αμερικανικού  αντιτορπιλικού, του USS Ross .

Περίπου 1.500 Ρουμάνοι πεζοναύτες στρατιώτες και 12 πλοία από τη Ρουμανία, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό και ένα πλοίο ανεφοδιασμού  από τη Βουλγαρία,  συμμετέχουν στην   μεγάλη ναυτική άσκηση υπό την αιγίδα του  Ρουμανικού  Ναυτικού.

«Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως  στόχο να ενισχυθεί το επίπεδο της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, καθώς και η συνεργασία μεταξύ των ρουμανικών και αμερικανικών δυνάμεων , σε ένα περιβάλλον  πολλαπλών απειλών», ανακοίνωσε η ρουμανική ναυτική διοίκηση , σύμφωνα με την  ιστοσελίδα *** balkaninsight.com.


Η άσκηση  λήγει στις 28 Μαΐου και  περιλαμβάνει το σενάριο της  εκκένωσης  αμάχων πολιτών από  εμπόλεμη περιοχή. ( Προοίμιο  μελλοντικών εξελίξεων στην Υπερδνειστερία). 

Το πολεμικό πλοίο που κάνει την διαφορά  στην άσκηση αυτή , είναι  το αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων  USS Ross, το οποίο κατέπλευσε  στην Κωστάντζα το περασμένο Σαββατοκύριακο. 


Το πολεμικό πλοίο,  είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS ,  και είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

«Η παρουσία του USS Ross στην Μαύρη Θάλασσα αποδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην  συλλογική ασφάλεια των συμμάχων  στο ΝΑΤΟ. 


Θα συνεργαστούμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα», δήλωσε ο Καπετάνιος  του USS Ross.

Σύμφωνα με το pentapostagma.gr, η  Ρουμανία είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του ΝΑΤΟ, μεταξύ των πρώην κομμουνιστικών χωρών  της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κρίσης στη γειτονική Ουκρανία.

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες της περιοχής ( Ελλάδα) , η Ρουμανία έχει δώσει την πλήρη στήριξη της στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Οι Ρουμάνοι είδαν την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία με ανησυχία, φοβούμενοι  ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει κάτι παρόμοιο με το ρωσόφωνο  θύλακα της Υπερδνειστερίας στη γειτονική Μολδαβία.

Η νέα στρατιωτική βάση στο Deveselu, στο νότιο τμήμα της χώρας,  αποτελεί  μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: