Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Σημαντικές οι εξοπλιστικές εξελίξεις στο Π.Ν

PAPANIKOLIS-650X432
Το Πολεμικό Ναυτικό του άμεσου μέλλοντος περιέγραψε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στην ομιλία του στο αντιτορπιλικό "ΒΕΛΟΣ" στο Φαληρικό όρμο. 


Συγκεκριμένα: 

1 "Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των υποβρύχιων τύπου 214, με μοναδικό γνώμονα να καταστήσουμε επιχειρησιακά αυτά τα υπερσύχρονα πλοία που είναι βέβαιο ότι θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο".

Το Υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ και το εκσυγχρονισμένο ΩΚΕΑΝΟΣ έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές και σύντομα θα τα εντάξουμε επιχειρησιακά στον Στόλο.

Το τρίτο στη σειρά, το ΜΑΤΡΩΖΟΣ, έχει ξεκινήσει τις δοκιμές εν πλω, και προγραμματίζεται η επιχειρησιακή του ένταξη περί τις αρχές του Φθινοπώρου.

Το δε Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, το αργότερο εντός του 2016 προβλέπεται να ενταχθεί κι αυτό στον Στόλο.

Δεν αναφέρθηκε κάτι για το πρόγραμμα απόκτησης νέων τορπιλών. 


2 Η ενίσχυση του Στόλου θα επιτευχθεί και με το ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ, την πέμπτη υπερσύχρονη πυραυλάκατο SUPER VITA, το οποίο ολοκληρώνει τις δοκιμές εν πλώ και σύντομα θα καταστεί επιχειρησιακό, ενώ τα άλλα δύο ΤΠΚ ομοίου τύπου θα ακολουθήσουν μετέπειτα.

3 Έχει δρομολογηθεί η κάλυψη του κενού στις δυνατότητες αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. 

Αφού το Ναυτικό εξέτασε ενδελεχώς όλες τις εναλλακτικές λύσεις, κατέληξε ότι υπο τις παρούσες συνθήκες, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υφιστάμενων P-3B είναι η ορθότερη και οικονομοτεχνικά πλέον συμφέρουσα λύση.

Μετά από εισήγηση του ΓΕΝ και του ΣΑΓΕ και δύο αποφάσεις ΚΥΣΕΑ, προωθήθηκε η επαν-ενεργοποίηση εντός του 2016, ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B ως ενδιάμεση λύση, και ο εκσυγχρονισμός και η σημαντική επέκταση ορίου ζωής πέντε συνολικά αεροσκαφών.

Θέλω σε αυτό το σημείο να σας διαβεβαιώσω ότι τα προγράμματα μας, όπως και η εκτέλεση του λειτουργικού μας προϋπολογισμού, γίνονται με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: