Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ «ΑΝΑΦΛΕΞΗ» ΣΤΗΝ Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

rusya-abd-savasi
7311ceb21111Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί ο τουρκικός τύπος την αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα καθώς, όπως τονίζουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, μια απρόοπτη ανάφλεξη στην περιοχή θα επηρεάσει άμεσα την Τουρκία με ανυπολόγιστες συνέπειες.


Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, αυτές τις μέρες σημειώθηκε άλλο ένα «θερμό»  επεισόδιο μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Türkiye, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, αμερικανικό πολεμικό πλοίο που μετείχε σε κοινή άσκηση με ρουμανικά, ορμώμενο από το ρουμανικό λιμάνι της Κωστάντζας πλησίασε επικίνδυνα τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Κριμαίας.

Αμέσως απογειώθηκαν από τις βάσεις της Κριμαίας ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Su-24 και πλησίασαν εκ του σύνεγγυς το αμερικανικό πολεμικό πιέζοντας το να απομακρυνθεί αμέσως από την περιοχή.

Οι Ρώσοι, όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές, εξέδωσαν πολύ αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχτούν καμία επικίνδυνη κίνηση στην Μαύρη Θάλασσα και αυτή η προειδοποίηση στρέφεται και προς την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της στην περιοχή.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Anatoli Antonov, κατήγγειλε ότι αυτή η αμερικανική πρόκληση θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Οι Τούρκοι επισημαίνουν επίσης ότι ο διορισμός του πρώην προέδρου της Γεωργίας, Mihail Saakaövili, γνωστού για τα έντονα αντιρωσικά του αισθήματα ως πολιτικό διοικητή της Οδησσού, αποτελεί μια άκρως προκλητική κίνηση προς την Ρωσία η οποία όπως το τονίζουν, δεν θα μείνει αναπάντητη ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση στην Μαύρη Θάλασσα.

Να θυμίσουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δυο αναγνωρισμένες αερομαχίες μεταξύ τουρκικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών κοντά στις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, γεγονός που επίσης έχει ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: