Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ολοκληρώθηκε η “Αργοναύτης 2015” υπό τον συντονισμό των «P-3 Orion » & του ΚΣΕΔ!

22Λευκωσία: Με τη διεξαγωγή ασκήσεων όπως η άσκηση “Αργοναύτης 2015” υπό τον πλήρη συντονισμό του ΚΣΕΔ και των Αμερικανικών  P-3 ( Τα γνωστά  στην Ελλάδα Ναυτικής Συνεργασίας που λύσσαξαν όλοι να μην τα αναβαθμίσουμε ) !

Η Κυπριακή Δημοκρατία καθιερώνεται πλέον ως πυλώνας και κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων επ’ ωφελεία της διεθνούς κοινότητας και των γειτονικών κρατών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση,  ολοκληρώθηκε χθες η Τρίτη Φάση της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015», που αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (Ε-Δ), εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR ΛευκωσίαςΤα σενάρια των ασκήσεων Ε-Δ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιλάμβαναν σοβαρά αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα στην ανοιχτή θάλασσα.


Συγκεκριμένα, ατύχημα με Πολιτικό Αεροσκάφος στο ημερήσιο σενάριο και Επιβατηγό Πλοίο στο νυχτερινό σενάριο, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις Ε-Δ για εντοπισμό και διάσωση ναυαγών, καθώς και αεροδιακομιδή (MEDEVAC) σε Γενικά Νοσοκομεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 
veteranos.grΣτην ημερήσια και νυχτερινή άσκηση Ε-Δ, από την πλευρά ξένων χωρών συμμετείχαν η Ελλάδα με Πυραυλάκατο, η Γαλλία με Φρεγάτα και Ελικόπτερα, το Ηνωμένο Βασίλειο με Ελικόπτερα της 84 ΜΕΔ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με αεροσκάφη τύπου P-3 Orion του 6ου Στόλου.

AIR_P-3C_Orion_lg
 
Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν δύο ελικόπτερα AW-139 της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς, δύο σκάφη της Διοίκησης Ναυτικού, ταχύπλοα σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ1Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού, ιατροί και νοσηλευτές των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και μέλη της ομάδας των Εθελοντών Ιατρών – Νοσηλευτών του Ιατρικού Τομέα της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.

oyk5Επίσης, κατά τη διάρκεια της Τρίτης Φάσης έγινε σύγκληση της Συντονιστικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεως (ΣΟΧΚ) στο ΚΣΕΔ Λάρνακας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών Ε-Δ.

Το ΚΣΕΔ και οι άλλες συμμετέχουσες υπηρεσίες της Δημοκρατίας σε συνεργασία με Αεροναυτικές Δυνάμεις φιλίων κρατών απέδειξαν ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού εκτάκτου ανάγκης σε όλη την περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση κρίσης στη Μέση Ανατολή.

 
Οι ξένοι παρατηρητές και τα ΜΜΕ ενημερώθηκαν και παρακολούθησαν τα σενάρια Ε-Δ, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ στη Λάρνακα και επί πλοίου του Ναυτικού της ΕΦ που συμμετείχε ενεργά στην άσκηση. -
ΚΥΠΕ
ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: