Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τα όπλα lazer του Αμερικανικού Στρατού

6a0133f3a4072c970b016763ce7d3f970b-550wi
Όπλα λέιζερ, βγαλμένα απευθείας από ταινίες και βιβλία επιστημονικής φαντασίας, έχει κατασκευάσει η Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) των ΗΠΑ και από φέτος το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι επίσημες δοκιμές τους.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα οπλικά συστήματα - λέιζερ, που φέρουν το ακρωνύμιο HELLADS (High Energy Liquid Laser Area System ( HELLAS) ), έχουν κατασκευαστεί ως όπλα εδάφους-αέρος, όμως οι άνθρωποι της DARPA εξετάζουν τρόπους για να μπορέσουν να τα φορτώσουν και σε αεροσκάφη επανδρωμένα ή μη.

Το σύστημα HELLADS είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να καταστρέφει στον αέρα πυραύλους, βλήματα πυροβολικού και όλμους και οι πρώτες δοκιμές εκτός εργαστηρίου θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι στο Νέο Μεξικό.

Ο τελικός στόχος του προγράμματος της DARPA σε συνεργασία με την εταιρεία General Atomics είναι η ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος λέιζερ με ισχύ 150 kilowatt, το οποίο, όμως, θα είναι δέκα φορές μικρότερο σε μέγεθος και σε βάρος από τα λέιζερ αντίστοιχης ισχύος που υπάρχουν σήμερα.

Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσει το σύστημα αυτό να ενσωματωθεί σε αεροσκάφη, κάτι που θα επιτρέψει έτσι την αύξηση του βεληνεκούς του όπλου.

Στο πεδίο βολής Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής του προγράμματος Ριτς Μπάγκνελ, «τα τεχνικά εμπόδια ήταν πολλά, όμως είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό που κατασκευάσαμε έναν νέο τύπο στερεού λέιζερ με ισχύ και ποιότητα ακτίνας άνευ προηγουμένου για το μέγεθός του.

Το λέιζερ HELLADS είναι τώρα έτοιμο για να δοκιμαστεί στο πεδίο βολής εναντίον των πιο σκληρών συμβατικών απειλών που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις μας».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τις δοκιμές στο πεδίο βολής White Sands του Νέου Μεξικού, τα συστήματα αυτά θα παραδοθούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για περαιτέρω εξέλιξη των δυνατοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: