Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ο εκσυγχρονισμός των Boυλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων εγκρίθηκε, αλλά αναβλήθηκε

MiG-21_Bulgarian_Air_Force-NO-Money_-600
Την Δευτέρα, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Ρόσεν Πλέβνελιεφ συνεδρίασε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. 


Μέλη του είναι οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Άμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών, ο πρόεδρος της Βουλής και οι επικεφαλής υπηρεσιών ασφάλειας.

Η συνεδρίαση αφιερώθηκε στα προβλήματα των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει της σημερινής κατάστασης στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ειδική έκθεση με προτάσεις για μέτρα και μεταρρυθμίσεις πρότεινε ο υπουργός Αμύνης Νικολάι Νέντσεφ, ο οποίος ζήτησε επείγον εκμοντερνισμό του στρατού, επανεξοπλισμό και αύξηση της κρατικής επιχορήγησης ανάλογα με τις εγκριμένες στην Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία συμφωνίες.

Μετά την συνεδρίαση τα βασικά πρόσωπα, από τα οποία εξαρτάται η αμυντική πολιτική της Βουλγαρίας, δήλωσαν, ότι είναι ικανοποιημένα με τις συστάσεις του συμβουλίου, επειδή επανεπιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις της χώρας προς το ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσε, ότι οι βασικές αρχές και απαιτήσεις της Συμμαχίας θα τηρηθούν και εφαρμοστούν και στη χώρα μας.

Πέρα από την φιλονατοϊκή ρητορική εντύπωση στους αναλυτές έκαναν και μερικές θέσεις, που προφανώς θα έχουν αποφασιστικό ρόλο κατά την διατύπωση και την έγκριση των οριστικών νομοθετικών αλλαγών για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη Βουλή.

Μεγαλύτερη προσοχή αποδόθηκε στα λόγια του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, που στο τυπικό του άμεσο στυλ δεν δίστασε να διαψεύσει όλες τις αυταπάτες, υπογραμμίζοντας, ότι όποιος υποσχέθηκε συμπληρωματικά χρήματα για την άμυνα πρέπει να πει από πού να ληφθούν

"Για το 2015 δεν έχουμε δυνατότητα και το έχω πει σ' όλους τους εταίρους", συνέχισε ο πρωθυπουργός.

"Το 2016 με τα χρήματα, που θα είναι πολύ περισσότερα με τα μέτρα, που έχουμε λάβει για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου, θα πραγματοποιήσουμε και αυτήν την μεταρρύθμιση στο στρατό", είπε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η φαινομενική διαφωνία με τον ΠτΔ Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ο οποίος από την πλευρά του θεωρεί, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εθνική στρατηγική προτεραιότητα, προφανώς μελετήθηκε καλά και εκφράζει την διανομή των ρόλων μεταξύ της προεδρικής και της εκτελεστικής εξουσίας.

Από την μία πλευρά απευθύνεται το σαφές μήνυμα, ότι η Βουλγαρία είναι αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη εξηγείται, ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για επανεξοπλισμό και ότι αναμένεται εξωτερική βοήθεια για τον εκμοντερνισμό του στρατού.

Σ' αυτήν την κατάσταση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που αποτελούνται μόνο από 30.000 οπλίτες σε μόνιμη υπηρεσία, θα συνεχίσει για απεριόριστο χρονικό διάστημα να είναι εξοπλισμένος με ρωσικά όπλα, που λες και είναι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με ρωσικά αεροσκάφη, που είναι τόσο παλιά, που δεν μπορούν νε πετούν, με μεταχειρισμένα θαλάσσια σκάφη από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, για την συντήρηση των οποίων δεν υπάρχουν χρήματα.

Από την άλλη, όμως, ακόμη φέτος οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί θα λάβουν τελείως καινούργιες στολές Made in Bulgaria.

Δεν υπάρχουν σχόλια: