Μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στο ευρώ, αλλά ουσιαστικά θα έχει ήδη φύγει.
Η UBS περιγράφει τις δύο πιο πιθανές οδούς μέσω των οποίων η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ.
Η «γρήγορη διαδρομή» θα συνεπαγόταν με μια ταχεία απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, και μια επακόλουθη άρνηση από το Ευρωσύστημα για χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω της επέκτασης του ELA.
Οι εκροές καταθέσεων θα μπορούσαν να προκληθούν εάν η Ελλάδα παραλείψει να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στα κρατικά ομόλογα, στις συντάξεις του δημοσίου τομέα ή τους μισθούς, καθώς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να επιβραδύνει τον τραπεζικό πανικό. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει πιθανώς να αναχρηματοδοτήσει ή ακόμα και να ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργώντας ένα νέο νόμισμα.
Η «αργή διαδρομή» θα συνεπαγόταν την ανταλλαγή IOUs με ευρώ, σε ορισμένες από τις πληρωμές που οφείλει.
Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με τους προμηθευτές της, στη συνέχεια να προχωρήσει στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Η UBS επισημαίνει ότι τα IOUs δεν θα αξίζουν την ονομαστική τους αξία.
Οι επενδυτές τιμολογούν τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε περίπου 75 σεντς. Ως εκ τούτου, η αγοραστική δύναμη αυτών των IOUs θα είναι χαμηλότερη από εκείνη του ευρώ.
Καθώς όλο και περισσότερα IOUs θα τεθούν σε κυκλοφορία, η πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες θα ενταθεί. Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν για να πληρώσουν τους φόρους τους. Τα ευρώ πιθανότατα θα συνεχίσουν να… τελειώνουν στην Ελλάδα, και η οικονομία θα βασίζεται όλο και περισσότερο σε αυτά τα IOUs.
«Η Ελλάδα μπορεί (θεωρητικά, και μόνο θεωρητικά) να παραμείνει στο ευρώ υπό αυτές τις συνθήκες», τονίζει η UBS, αλλά ουσιαστικά θα έχει ήδη φύγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου