Ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει στην ηπειρωτική Ευρώπη: οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται.
Η Ελλάδα αναμένεται σύντομα να είναι μεταξύ μιας χούφτας εθνών με λίγους ή σχεδόν καθόλου πόρους για την άμυνα, σε μια εποχή αυξανόμενων απειλών.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία προσχώρησε σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών εθνών, όπως η Γερμανία, η Σουηδία, οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία, με αυξητική τάση στις αμυντικές δαπάνες. Η αναθεώρηση των σχεδίων γύρω από τις στρατιωτικές δαπάνες θέτει ερωτήματα για τις στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας, ακόμη και ερωτήματα γύρω από την ευρύτερη πολιτική άμυνας και ασφάλειας το επόμενο διάστημα.
Μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) με έδρα τη Στοκχόλμη που εξέτασε τους αμυντικούς προϋπολογισμούς για το 2015 αναφέρει ότι αυτή η τάση είναι πολύ ευρύτερη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ανήκει στα ευρωπαϊκά έθνη (Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Φινλανδία), μεταξύ των συνολικά είκοσι δύο που εξετάστηκαν στην έκθεση, όπου σε πραγματικούς όρους οι δαπάνες μειώνονται και για το 2015 και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο το 2016.
Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια, όπως διπαιστώνεται στην έκθεση, αυτές ήταν σταθερά κάτω του προβλεπόμενου αμυντικού προϋπολογισμού. Αν μη τι άλλο, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός άμυνας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω περικοπές.
Φυσικά, όπως αξιόπιστα περιγράφεται από την Κλάουντια Μαγιόρ του γερμανικού think-tank SWP: «η αυθαίρετη συσχέτιση μεταξύ ΑΕΠ και αμυντικών δαπανών στέλνει παράλογα μηνύματα. [..] δεν νοιάζονται για το αποτέλεσμα, ή τι λαμβάνουν οι χώρες για τα χρήματά τους, είτε πρόκειται για άρματα μάχης ή καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου